Partner serwisu
11 grudnia 2015

Karta piw. Dlaczego warto zamówić piwo do posiłku?

Kategoria: Z życia branży

Na początku przyszłego roku, w tysiącach restauracji w Polsce, pojawi się trzecia już edycja Karty Piw. Z tego przewodnika po piwnym świecie goście lokali dowiedzą się m.in.: jaki rodzaj piwa dobrać do posiłku, jak powstaje złoty trunek oraz poznają przepisy na ciekawe piwne drinki. Karta Piw powstała z inspiracji browarników Kompanii Piwowarskiej i skierowana jest do wszystkich miłośników złotego trunku.

Karta piw. Dlaczego warto zamówić piwo do posiłku?

W 9 tysiącach lokali w Polsce na odkrywców tajników piwnego świata czekać będzie aż 60 tysięcy egzemplarzy Karty Piw. Dzięki niej dobranie odpowiedniego trunku do posiłku stanie się jeszcze łatwiejsze.

 

Jakie piwo do posiłku?

– Miłośnicy wina doskonale wiedzą, że do ryby pije się lekkie, białe wino, a do dziczyzny czy wołowiny o wiele lepiej dobrać wino czerwone. Ale czy taką samą wiedzę mają piwosze? Karta Piw już po raz kolejny ułatwi im wybór, pozwoli odpowiednio dobrać idealnie pasujące do siebie smaki i style. Dzięki niej każdy będzie mógł zostać znawcą tego ulubionego trunku Polaków. – zachęca Ewelina Narloch, odpowiadający za współpracę z lokalami w Kompanii Piwowarskiej.

 

Złoty trunek wciąż kojarzy się bardziej z grillowanymi kiełbaskami czy słonymi przekąskami. Podczas gdy  winiarze oraz sommelierzy z pasją opowiadają o pochodzeniu, szczepach oraz sposobach degustacji tego trunku, piwo niesłusznie nadal bywa postrzegane jako mniej eleganckie i wyrafinowane. Tymczasem dobrze dobrane może podkreślić czy wzbogacić danie, zaostrzyć apetyt czy być dodatkiem do eleganckiej kolacji. – Choć Polacy są coraz bardziej otwarci i chętnie eksperymentują z nowymi smakami i gatunkami piwa to kultura piwna wciąż jeszcze u nas raczkuje. Nasi browarnicy, sensorycy i piwni eksperci – cervesario połączyli siły by pokazać, że piwny świat jest równie bogaty, pełen smaków, kolorów, pełen wielu nieodkrytych dotąd tajemnic. – mówi Joanna Kwiatkowska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w Kompanii Piwowarskiej.

 

Tajemnice piwa odkryte!

W piwnym przewodniku goście restauracji znajdą wiele inspirujących przykładów łączenia piwa z potrawami. Przykładowo w Książęcym Ciemnym Łagodnym odnajdziemy nuty biszkoptów, kawy oraz czekolady. Piwo to idealnie podkreśli zatem smak deserów, owoców czy pieczonego mięsa i ciemnych sosów. Delikatne Książęce Złote Pszeniczne będzie doskonałym dopełnieniem wędzonych serów, dań z drobiu czy lekkich sałat i ryb. Holenderski Grolsh komponuje się natomiast z jagnięciną, a polski lager Tyskie Gronie z dziczyzną i mięsami z pieca. Czeskiego Pilsnera Urquella podajmy zaś z żółtymi serami, orzechami czy suszonymi owocami.

 

Karta Piw cieszy się ogromną popularnością w restauracjach w całym kraju. Dlatego doczekała się już trzeciego wydania, wzbogaconego o propozycje piwnych drinków. Dowiemy się z niej, między innymi, że zimą warto spróbować grzanego cydru Green Mill z dodatkiem kardamonu, imbiru, anyżu i miodu. Natomiast wiosną i latem - orzeźwiających drinków na bazie Lecha ICE Shandy czy Grolsha.

 

Źródło: informacja prasowa

Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ