Rewolucja w składzie produktów
„Nowa polityka żywieniowa” nakazuje działania dążące do poprawy sposobu odżywienia społeczeństwa. Należą do nich w szczególności: zakaz stosowania i praktyczne wyeliminowanie tłuszczów trans z produktów żywnościowych. WHO będzie wspierać poszczególne państwa we wprowadzaniu ograniczeń podaży żywności wysokokalorycznej, o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cukru i soli. Czy czeka nas rewolucja w składzie produktów?
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała i przyjęła „Europejski plan działania w dziedzinie żywności i żywienia na lata 2015-2020”. Dokument datowany na 18.09.2014 r. jest wynikiem prac i dyskusji Europejskiego Komitetu Regionalnego WHO. Zasadniczym celem planu jest zmniejszenie obciążenia chorobami niezakaźnymi związanymi ze sposobem żywienia, otyłością oraz wszystkimi postaciami nieprawidłowego stanu odżywienia, które zostały rozpowszechnione w Europejskim Regionie WHO.
Działania wskazane przez WHO
Powyższe w założeniu ma zostać osiągnięte poprzez podjęcie zintegrowanych i kompleksowych działań angażujących cały sektor rządowy i prywatny, uwzględniających zdrowie na wszystkich aspektach funkcjonowania państwa. Główne, wskazane przez WHO działania, których realizacja przyczyni się do poprawy sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji Europy, to:
- tworzenie środowisk zdrowej żywności, w tym napojów,
- promowanie korzyści zdrowotnych wynikających z przestrzegania zdrowego sposobu żywienia w cyklu życia, zwłaszcza wśród najsłabszych grup społecznych,
- wzmocnienie systemów nadzoru, monitoringu, oceny i badań sposobu jakości żywienia,
- wzmocnienie systemów zarządzania oraz wymiany informacji pomiędzy różnymi jednostkami zaangażowanymi w zakres omawianego Europejskiego Planu Działania.
Cały artykuł został opublikowany w numerze 4/2015 magazynu "Agro Przemysł"
Fot. BMP