Dyrektor SM Mlekpol Mrągowo: Produkty proszkowe to przyszłość mleczarstwa
– Nowa proszkownia to naprawdę spore przedsięwzięcie. Na jakim etapie jest inwestycja? Kończą się właśnie rozmowy z głównym wykonawcą, w tym roku rozpoczną się prace budowlane – mówi Marcin Piwowarczyk, dyrektor Zakładu Produkcyjnego SM Mlekpol w Mrągowie.
Marcin Piwowarczyk:
Oprócz proszkowania serwatki będzie tam również możliwość produkcji laktozy w proszku i białek serwatkowych o dużym poziomie czystości, czyli czegoś bardzo poszukiwanego na polskim rynku i czego obecnie praktycznie nikt w Polsce nie robi – jest to sprowadzane z Zachodu. Będzie też możliwość wytwarzania produktów z linii baby food, czyli żywności dla dzieci.
Wydajność proszkowni wyniesie 2 mln litrów surowca na dobę. To będzie potężna jak na ten region inwestycja, której koszt sięgnie nawet 400 mln zł. Powstaną nowe miejsca pracy – szacujemy, że zatrudnienie znajdzie tam około 100 osób. To jest dla nas zadanie na najbliższe trzy lata.
Produkty proszkowe to przyszłość mleczarstwa. Wiadomo, że pewną cześć mleka wytwarzanego w Polsce trzeba wyeksportować, a chłonnym rynkiem zbytu jest rynek azjatycki. W zeszłym roku mieliśmy na zakładzie inspekcję weterynaryjną z Indonezji. Chcą kupować nasze produkty, które wysyłamy do nich oczywiście w formie sproszkowanej.
Rozmawiał Adam Wita
Fot. freeimages.com