Partner serwisu
10 maja 2016

Pilsweizer poszerza linię piw lokalnych i wprowadza do sprzedaży piwo Gorlickie

Kategoria: Z życia branży

Browar Pilsweizer wprowadza na rynek nową lokalną markę piwa - Gorlickie. Poszerza tym samym linię górskich piw lokalnych, zapoczątkowaną w ubiegłym roku piwem Zakopiańczyk. Rynkową premierę nowe piwo miało miejsce kilka dni temu, podczas Dni Gorlic.

Pilsweizer poszerza linię piw lokalnych i wprowadza do sprzedaży piwo Gorlickie

Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych w maju ub.r. piwami: Zakopiańczyk oraz Piwniczańskie, a następnie poszerzył wprowadzając pod koniec roku piwa: Sądeckie i Zakopiańczyk Miód Malina. Przy tego typu lokalnych projektach Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym terenie.

 

Zgodnie z ideą towarzyszącą powstaniu tej linii, piwa te - o nazwach związanych z konkretnymi miejscowościami - kierowane są zarówno do turystów, jak i do miejscowych „lokalnych patriotów”.

 

- Zdecydowaliśmy się w ubiegłym roku na produkcję piw lokalnych, kiedy zobaczyliśmy, że coraz mocniej rozwija się w Polsce lokalny patriotyzm jeśli chodzi o marki i produkty. Takie podejście obserwujemy od lat w Czechach, gdzie lokalne piwa dominują w punktach sprzedaży w danym regionie, a pozostałe marki, ogólnokrajowe czy globalne, są dodatkiem. Naszym zdaniem teraz widać to zjawisko coraz mocniej także w Polsce - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer

 

Piwo Gorlickie dostępne będzie w Gorlicach i okolicznych miejscowościach. Jest to jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o zawartości alkoholu 5,7 proc., przygotowywane ze słodu jęczmiennego oraz 3 rodzajów chmieli - Marynka, lubelski i Magnum. Jest dochmielone, ma zrównoważony smak goryczkowy.

 

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

 

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa Pilsweiser (obecnie PILSWEIZER). W roku 2009 r. powstała firma Pilsweiser S.A., a Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).

 

Źródło, fot. informacja prasowa

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ