Partner serwisu
17 listopada 2016

Kasztelan Pszeniczne Niepasteryzowane klarowne z brązowym medalem na European Beer Star 2016

Kategoria: Z życia branży

Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne klarowne zostało nagrodzone brązowym medalem w kategorii „South German-Style Kristallweizen” podczas tegorocznego European Beer Star. Jest to jeden z najważniejszych konkursów piwnych na świecie. Do tegorocznej 13. edycji zgłoszono rekordową liczbę ponad 2 tysięcy piw z 44.krajów, które konkurowały ze sobą w 57. kategoriach, ocenianych przez międzynarodowe jury 124 ekspertów.

Kasztelan Pszeniczne Niepasteryzowane klarowne z brązowym medalem na European Beer Star 2016

 

Przy ocenie piwa pod uwagę brane był takie cechy, jak:pienistość, barwa, klarowność, zapach, goryczka, nasycenie, posmak oraz spełnianie kryteriów danego stylu piwnego w najlepszy możliwy sposób.

 

Do stylu piwnego „South German-Style Kristallweizen” należą piwa charakteryzujące się m. in.: górną fermentacją, kolorem jasno lub ciemnożółtym, owocowym i lekko fenolowym aromatem, zawierające co najmniej 50 proc. słodu pszenicznego, niskochmielowe, wysoko gazowane i filtrowane.

 

Laureat brązowego medalu, Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne,to pierwsze w Polsce niepasteryzowanei jednocześnie klarowne piwo pszeniczne, które pije się równie dobrze jak jasne pełne.Zostało uwarzone dzięki wieloletniemu doświadczeniu i autorskiej recepturze piwowarówzBrowaru Kasztelan w Sierpcu. Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne jest zawsze świeże ze względu na brak pasteryzacji. 

 

Jako typowe piwo pszeniczne powstaje w procesie górnej fermentacji czyli w wyższej temperaturze 16–30°C. Ten typ fermentacji sprzyja powstaniu wielu związków zapachowych, składających się na bukiet piwa. Wyczujemy w nim smak drożdży, delikatną kwaskowość oraz nuty goździkowe i bananowe, a także stonowaną goryczkę.Kasztelan Niepasteryzowane Pszeniczne najlepiej podawać w temperaturze 4-7 oC, doskonale podkreśli smak  zarówno potraw z grilla jak i dań przygotowanych na bazie drobiu, ryb, owoców morza lub serów.

 

Źródło, fot. Carlsberg Polska

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ