To wino pije się wyłącznie młode. Jego smakiem można cieszyć się tylko przez pół roku
Już wiemy, jak smakuje tegoroczne Beaujolais Nouveau. Od 31 lat „młode wino” hucznie otwierane jest w trzeci czwartek listopada. - Zeszłoroczne było bardzo owocowe, w tym roku owocowość zbalansowana jest z kwasowością - ocenia Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina.

- W tegorocznym Beaujolais Nouveau czuć wyraźnie zrównoważony owoc, kwasowość i świeżą taninę - podkreśla Wiesław Wysokiński. - Muszę przyznać, że to wino, które w 100% spełnia oczekiwania wobec klasycznego Beaujolais Nouveau. Odzwierciedla też tegoroczną pogodę. Było przecież sporo opadów, a na koniec trochę więcej słońca, co doskonale zrównoważyło rześką kwasowość wina. Smakuje mi! - dodaje.
Kilka słów o Beaujolais Nouveau
- to pierwsze wino, które co roku od 31 lat hucznie otwierane jest w trzeci czwartek listopada
- początkowo wydarzenie było nazywane „Świętem Winnej Łodygi”
- wino Beaujolais Nouveau powstaje w Burgundii ze szczepu Gamay
- istnieje również biała wersja tego wina z Chardonnay
- najbardziej charakterystyczne dla Beaujolais Nouveau nuty smakowo-zapachowe to: banany, maliny i wiśnie z wyraźnie zaznaczoną kwasowością
- pije się je wyłącznie młode! Dlatego smakiem wina można się cieszyć przez pół roku od zabutelkowania
- aby wydobyć z wina jego oryginalny, rześki charakter należy je schłodzić do 14°C
- polecamy Beaujolais Nouveau w towarzystwie lekkich przystawek, takich jak: sery, kanapki, pasztety i wędliny. Śmiało można je pić również bez jedzenia
Źródło, fot. ambra.com.pl
Fot. 123rf.com