Nowość od OSM Łowicz: mleko zsiadłe
Mleko zsiadłe to nowa propozycja w portfolio Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu. W wygodnej, szerokiej misce o pojemności 400 g z charakterystycznym dla regionu łowickiego pasiakiem można znaleźć solidną porcję świeżego, pysznego produktu.

Mleko zsiadłe powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. Dzięki temu procesowi zmienia się smak i konsystencja, mleko gęstnieje i nabiera charakterystycznego kwaskowatego smaku. Mleko zsiadłe, dzięki temu, że w procesie fermentacji mlekowej cząsteczki laktozy ulegają częściowemu rozkładowi, jest dużo łatwiej trawione przez osoby dorosłe niż zwykłe mleko, a dodatkowo zasiedla układ pokarmowy dobroczynną florą bakteryjną. Chroni przez chorobami żołądka i łagodzi przykre dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Źródło i fot.: Informacja prasowa