5,5 kilograma jabłek na litr cydru
AMBRA S.A. wprowadziła na rynek pierwszy w Polsce powszechnie dostępny cydr lodowy - produkt premium.
Cydry i wina lodowe są najwyżej cenionymi na świecie produktami winiarstwa. Jest pracochłonny i wymaga najlepszych surowców. Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję.
Cydr Lubelski Lodowy to cydr o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Na 1 litr potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek, z których niska temperatura wydobywa samą esencję smaku i aromatu. Esencję poddajemy powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr lodowy - mówi Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A.
Receptura stworzona dla Cydru Lubelskiego Lodowego zadebiutowała w największym światowym konkursie cydrów British Cider Championships, zdobywając tam złoty medal: New World CiderChampion 2017.
- Cydr Lubelski Lodowy to produkt unikalny i wyjątkowy, ma potencjał, aby stać się tak rozpoznawalnym na świecie, jak np. węgierskie tokaje czy niemieckie wina lodowe. W pełni ukazuje aromat polskich jabłek, podobnie jak wina gronowe odzwierciedla charakter naszego klimatu, gleby, pracy sadowników i winiarni. Cydr Lubelski Lodowy pokazuje, że Polaków stać na wspaniały produkt, zrobiony z polskich jabłek, które są przecież naszą narodową dumą. - mówi Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina, członek Zarządu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Komentarze