Serowe święto w Olsztynie
16 i 17 września w Olsztynie odbyła się piąta edycja Ogólnopolskiego Święta Sera - Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Wydarzenie odwiedziło ponad 5 tysięcy ludzi.
Celem projektu jest zaprezentowanie konsumentom oferty krajowych serów i twarogów, produktów o najwyższej jakości i wartości odżywczej, wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski. Na tegorocznym festiwalu zaprezentowało się 19 wystawców - zakładów mleczarskich, a także ośmiu producentów należących do sieci "Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle", którzy prezentowali produkty nie tylko mleczarskie ale również: pieczywo, miody i wędliny.
Dodatkową atrakcją dla smakoszy serów i twarogów była możliwość skosztowania serów i wyrobów wędliniarskich przywiezionych przez uczestników XIX edycji Konkursu Sensorycznego, zorganizowanego przez EUROPEL - Europejskie Stowarzyszenie Nauczycieli Mleczarstwa, którego Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie jest członkiem.
Organizatorzy
Organizatorami święta byli: Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew w Warszawie, Urząd Miasta Olsztyn oraz Urząd Marszałkowski. Festiwal został objęty patronatem honorowym Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzezina, Prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza oraz JM Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie prof. dr hab. Ryszarda Góreckiego.
Komentarze