Partner serwisu
17 kwietnia 2018

Jak ugryźć problem wprowadzania nowej żywności na rynek?

Kategoria: Aktualności

Nasiona chia, olej z mikroalg, guma guar, jadalne skrzydła owadów - „nowa żywność” podbija rynek Unii Europejskiej. O tym jak ją wprowadzać do obrotu handlowego będziemy mowa podczas targów POLAGRA FOOD w Poznaniu, które odbędą się w dn. 8-10 maja.

Jak ugryźć problem wprowadzania nowej żywności na rynek?

Polscy konsumenci są coraz bardziej otwarci na nowe doznania smakowe. To ważny trend, który obserwują producenci i dystrybutorzy wyrobów spożywczych. Na rynku pojawia się żywność coraz bardziej egzotyczna lub produkowana niestosowanymi dotychczas metodami. A jak to się robi zgodnie z literą prawa?

O tym będzie mowa podczas targów POLAGRA FOOD, na wykładzie prowadzonym przez Annę Wilińską-Zelek i Magdalenę Zielińską, adwokat z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński Baehr. Uczestnicy spotkania dowiedzą się między innymi, co zmienia się w obrocie gospodarczymi konsumenckim w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności. Prelegentki opowiedzą również, czym tak naprawdę jest „nowa żywność”, nanomateriały czy EFSA oraz jak uzyskać zezwolenie na wprowadzenie do obrotu innowacyjnych produktów. Wyjaśnią także z jakimi konsekwencjami muszą się liczyć przedsiębiorcy, którzy nie spełnią wymogów rozporządzenia lub naruszą zasady odpowiedniego etykietowania produktów. Spróbują również odpowiedzieć na pytanie, czy „nowa żywność” jest bezpieczna oraz wskażą kto to ocenia. Szkolenie będzie prowadzone w oparciu o przykłady z praktyki i będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i zadawania pytań.

***

Targi POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się wiosną, w dniach 8-10 maja.

źródło: Informacja prasowa
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ