Książęce spełnia marzenia piwoszy – Porter Bałtycki już w ofercie
Książęce nie spoczywa na laurach i prezentuje kolejny stały wariant w kolekcji. Książęce Porter o głębokiej, ciemnej barwie, niezwykłej mocy ekstraktu oraz złożonym profilu sensorycznym czerpie z najlepszych tradycji piwowarskich naszego regionu.
Książęce powróciło z dalekiej podróży. Po wyprawie do odległych Indii, które miały olbrzymi wkład w powstanie stylu IPA, kolekcja specjalności znalazła inspirację znacznie bliżej – u wybrzeży Bałtyku, w historii lokalnego browarnictwa.
Gdy Napoleon wprowadził blokadę angielskich towarów, na kontynencie zabrakło piwa. W Europie Wschodniej zaczęto więc eksperymentować! W końcu udało się stworzyć mocne, rozgrzewające piwo. Polskie portery bałtyckie należą do najlepszych na świecie – dlatego są uznawane za nasz piwowarski skarb
przypomina Ewelina Masiarz, odpowiedzialna za markę Książęce.
Książęce Porter to propozycja dla amatorów piwnych mocnych wrażeń
Zawiera aż 20% ekstraktu i 8% alkoholu, a do uwarzenia go wykorzystano cztery rodzaje słodu: pilzneński, monachijski, karmelowy aromatyczny i palony, oraz dwie odmiany chmielu – Marynkę i Lubelski. Intrygująca barwa piwa, wpadająca niemal w czerń, idzie w parze z jego złożonym profilem sensorycznym. Można tu odnaleźć dość intensywną goryczkę, a zarazem zdecydowaną słodycz oraz charakterystyczny dla stylu aromat wędzenia z lekko kwaskowym posmakiem.
Co ciekawe, porter bałtycki jako jedno z niewielu piw dojrzewa z czasem, a jego smak ewoluuje
Początkowo wyczuwalne są w nim nuty karmelu, kawy, gorzkiej czekolady, orzechów, wiśni i porzeczek. W miarę upływu czasu łagodnieją, przeradzając się w akordy wina i suszonych owoców. Tak bogata i wyjątkowa kombinacja powstała w oparciu o dawną recepturę z Tyskich Browarów Książęcych i z inspiracji polską, wielowiekową tradycją piwowarską – w Polsce portera bałtyckiego warzy się bowiem od momentu powstania tego stylu, czyli od początku XIX wieku.
Książęce Porter będzie idealny na wieczorną degustację, powolne delektowanie się – piwo to dorównuje potencjałem mocnym, szlachetnym alkoholom
mówi Ewelina Masiarz.
Jesteśmy pewni, że to piwo podbije rynek. Wprowadzając je, spełniamy marzenia polskich piwoszy, gdyż to właśnie portera wymieniali oni najczęściej jako kolejny styl, które chcieliby zobaczyć w naszej ofercie
dodaje.
Wymagający smak Książęce Portera, który docenią koneserzy, najlepiej wydobyć, serwując go w koniakowatym kielichu, w temperaturze 10-12 st. C. Będzie pasować do ciemnych, pieczonych i grillowanych mięs (np. żeberek), dojrzałych, aromatycznych serów (np. pleśniowych, kozich), ciemnych chlebów z dodatkiem solonego masła oraz deserów na bazie czekolady jak brownie czy piernik.
Książęce Porter, dostępny w butelkach 500 ml, zaczął pojawiać się na półkach sklepowych w połowie kwietnia. Jego dystrybucji towarzyszyć będą materiały POS w punktach sprzedaży oraz aktywności w Internecie. Od lipca sprzedaż nowego wariantu w kolekcji specjalności będzie wspierana kampanią TV, zaś jesienią także działaniami PR i OOH.
Komentarze