Partner serwisu
17 grudnia 2018

Zielona dawka zdrowia – Jarmuż marki Eisberg

Kategoria: Aktualności

W sezonie jesienno-zimowym, gdy zdecydowanie trudniej o świeże owoce i warzywa, warto szczególnie zadbać o urozmaicenie codziennej diety. Gotową porcję zdrowia stanowi bogaty w witaminy i mikroelementy Jarmuż marki Eisberg, który idealnie sprawdzi się podczas kulinarnych eksperymentów.

Zielona dawka zdrowia – Jarmuż marki Eisberg

Jarmuż, należący do warzyw o najwyższej wartości odżywczej, to produkt który w ostatnich latach zyskał w Polsce potężne grono zwolenników, przestając pełnić rolę wyłącznie ozdoby półmisków i talerzy. Fakt ten nie dziwi tym bardziej, że jego niebagatelne walory zdrowotne i kulinarne znane były już w starożytności. Wraz ze wzrostem świadomości w zakresie prawidłowego odżywiania Polacy coraz chętniej korzystają z dobrodziejstw natury, wykorzystując często właśnie jarmuż przy komponowaniu codziennego menu. Do czego sprawdzi się to oryginalne warzywo z rodziny kapustnych?

Idealnie łączy się warzywami korzeniowymi, owocami morza, wieprzowiną, rybami, orzechami, boczniakami czy dziczyzną. Świetnie smakuje na surowo (po wycięciu twardszych łodyg) podany w formie pasków i dodany do sałatki z jabłkiem, migdałami oraz sokiem z cytryny. Jednak sposobów na przyrządzanie jarmużu jest naprawdę wiele. Modną zdrową przekąską na współczesnych domówkach są np. chipsy z jarmużu, pieczone w piekarniku z odrobiną oliwy z chili i solą morską. Jarmuż z powodzeniem możemy także smażyć i blanszować, dodając następnie do naleśników, makaronu czy ciasta francuskiego. Z warzywa powstanie nietuzinkowe pesto, doskonale sprawdzi się też jako składnik zup. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się również zielone koktajle na bazie jarmużu, które dodają energii i poprawiają samopoczucie.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ