Partner serwisu
07 stycznia 2019

OSM Piątnica wprowadza najwyższą klasę mleka

Kategoria: Mleko

Jednym z celów strategicznych OSM Piątnica jest stałe dostarczanie najwyższej jakości produktów. Możliwe jest to dzięki wyznaczaniu standardów w zakresie jakości surowca, jak i technologii produkcji. Z początkiem 2019 roku Spółdzielnia, jako pierwsza w Polsce, wprowadziła nową, najwyższą klasę skupowanego mleka – klasa „premium” charakteryzuje się pięciokrotnie wyższą normą jakości niż przewidują to wymagania unijne.

OSM Piątnica wprowadza najwyższą klasę mleka

OSM Piątnica od lat stosuje w skupie mleka dwukrotnie wyższe standardy jakości niż przewidują to przepisy. Dzięki temu systematycznie pozyskuje surowiec najwyższej jakości. Przekłada się to także na cenę mleka w skupie – nieprzerwanie od 17 lat i niezależnie od zmieniającej się koniunktury Spółdzielnia płaci rolnikom najwyższą cenę w Polsce.

Najwięcej wymagać od siebie

Wprowadzając od 2019 roku nową klasę skupowanego mleka, OSM Piątnica kolejny raz podwyższa wewnętrzne standardy jakości. Za najlepszej jakości mleko Spółdzielnia będzie płacić jeszcze wyższą cenę. To motywacja dla rolników, którzy systematycznie dostarczają coraz lepszej jakości surowiec, ale też wyraz uznania dla tych, którzy już teraz oferują mleko w klasie „premium”.

– Obecnie dostarczane do OSM Piątnica mleko charakteryzuje się znacznie lepszymi parametrami niż wskazują normy unijne. Według rozporządzenia UE nr 853 z 2004 roku, określającego szczegółowe wymagania jakościowe, mleko surowe do skupu może zawierać do 100 tys. bakterii oraz do 400 tys. komórek somatycznych. Na etapie badań laboratoryjnych systematycznie pojawiają się próbki, w których wykrywamy tylko pojedyncze bakterie – to najlepszy dowód na to, że w ogólnym ujęciu nasze mleko wyróżnia się doskonałą jakością – mówi Joanna Kwiatkowska, Kierownik Skupu Mleka w OSM Piątnica.

Jakość w wersji premium

Tylko z najlepszego mleka mogą powstać najlepsze produkty – aby zatem dostarczać na rynek wyroby mleczarskie wyróżniające się wysoką jakością, konieczne jest stałe podnoszenie wewnętrznych standardów. To wyjście naprzeciw stale rosnącym wymaganiom konsumentów.

– Do nowej kategorii mleka – „premium” klasyfikować będziemy surowiec o zawartości do 20 tys. bakterii oraz do 300 tys. komórek somatycznych. Oznacza to zdecydowane przewyższenie norm unijnych. Określenie zawartości obu parametrów świadczy przede wszystkim o stanie zdrowotnym zwierząt, ale również o warunkach sanitarno-higienicznych na etapie pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwach. Zadbane i zdrowe krowy dają najlepsze jakościowo mleko. Wiąże się to ze sposobem chowu, warunkami żywienia oraz udoju – dodaje Joanna Kwiatkowska.

Rozwój w zgodzie z naturą

Oprócz tego, że Piątnica jako pierwsza spółdzielnia w kraju wdrożyła innowacyjne systemy zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności oraz ochrony środowiska, mleczarnia konsekwentnie realizuje również program Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Wiąże się z nim m.in. szczególne podejście do współpracy z dostawcami – rolnikami zrzeszonymi w OSM.

– Rzetelność, wprowadzanie wewnętrznych programów i szkoleń umożliwiających innowacyjny rozwój gospodarstw, w połączeniu z troską o naturę i dobrostan zwierząt, to podstawa funkcjonowania całej Spółdzielni. Rozwijamy się organicznie, zwiększamy efektywność, utrzymując od lat stałą grupę rolników dostarczających najlepsze mleko. Za tę ciężką, systematyczną pracę i duże zaangażowanie należą się naszym dostawcom podziękowania – mówi Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica. – Konsekwentne stawianie na jakość oraz innowacyjne technologie, a jednocześnie rozwój w zgodzie z tradycyjnymi wartościami przynosi efekt w postaci zaufania konsumentów – dodaje prezes OSM Piątnica.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ