MLEKOVITA z kolejnymi rekordami
Ponad 2,1 mld litrów mleka MLEKOVITA skupiła w 2018 roku – to już kolejny rekordowy wynik w ponad 90-letniej historii firmy. Tym samym MLEKOVITA wzmocniła pozycję lidera branży. Dzięki temu oraz poczynionym inwestycjom znaczący wzrost zanotowała kategoria proszków mlecznych, osiągając poziom 100 tysięcy wyprodukowanych ton, dostarczonych na rynki całego świata.
MLEKOVITA nieustannie ewoluuje i stale podnosząc poprzeczkę, stawia sobie najwyższe, ambitne cele. To nieuniknione, by utrzymać i wzmocnić już i tak silną pozycję marki – w dzisiejszym rozwijającym się w niesamowitym tempie świecie także technologie mleczarstwa muszą przystawać do coraz bardziej innowacyjnych i zaawansowanych realiów. Jednym z istotnych kroków poczynionych przez MLEKOVITĘ w kierunku wzmocnienia pozycji lidera branży kreującego nowoczesny model biznesu mleczarskiego jest największa w historii firmy inwestycja: Fabryka Proszków Mlecznych. Objęła ona budowę całego zakładu produkcyjnego na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem. W Fabryce zostało zatrudnionych ponad 100 osób, w ciągu doby może przetwarzać 2 miliony litrów mleka lub serwatki, a jej koszt wyniósł ok. 320 mln zł. Inspiracją do inwestycji w kategorię proszków mlecznych jest nie tylko fakt, że proszki mleczne są jedynym produktem mleczarskim obecnym na wszystkich światowych rynkach, ale przede wszystkim rosnące zapotrzebowanie na różnego rodzaju ich asortyment.
Nowa inwestycja MLEKOVITY wyróżnia się:
- kompleksowym zagospodarowaniem surowca (rozwiązanie niestosowane do tej pory);
- pełną uniwersalnością, pozwalającą na wytwarzanie dowolnego proszku, nie tylko mlecznego, ale również ze zróżnicowanymi dodatkami funkcjonalnymi (np. witaminami);
- produkcją białek serwatkowych z kompleksowym zagospodarowaniem permeatu;
- maszynami produkującymi w najwyższym standardzie higienicznym w Europie.
– Zgodnie z od lat realizowaną strategią firmy także i przy okazji tej inwestycji stawiamy na rozwiązania i produkty innowacyjne. Do uruchomienia Fabryki Proszków Mlecznych w naszym asortymencie znajdowały się mleko w proszku pełne i odtłuszczone, serwatka w proszku i serwatka w proszku demineralizowana oraz maślanka w proszku. Dzięki konsekwentnemu rozwojowi firmy i ogromnym możliwościom, jakie stworzyła nowa Fabryka, MLEKOVITA dysponuje 12 instalacjami do produkcji proszków mlecznych w różnych konfiguracjach i już teraz znacząco poszerzyła asortyment o takie wyroby, których MLEKOVITA dotychczas nie posiadała w swojej ofercie handlowej, czyli m.in. koncentraty białek serwatkowych (WPC 80), koncentraty białek mleka (MPC 75), permeat, mleko w proszku pełne instant i aglomerowane, mleko w proszku odtłuszczone instant i półistantyzowane, serwatkę w proszku z tłuszczem roślinnym, instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym (Fat Filled Milk Powder – FFMP), śmietankę w proszku. W dłuższej perspektywie możliwości Fabryki pozwolą produkować wiele innych ciekawych i innowacyjnych wyrobów, np. produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci – mówi z dumą Dariusz Sapiński, Prezes Zarządu Grupy MLEKOVITA.
Dzięki nowej inwestycji MLEKOVITA wzmacnia swoją pozycję rynkową i rozszerza asortyment oferowany poza granicami Polski – obecnie już w 159 krajach świata. Proszki mleczne są szczególnie istotnym produktem eksportowym ze względu na wysoką trwałość, ale przede wszystkim najwyższą jakość, gwarantowaną uznaną na całym świecie marką MLEKOVITA. To właśnie najwyższa jakość jest kluczowym elementem, dzięki któremu MLEKOVITA wygrywa międzynarodowe przetargi.
Już w tej chwili w nowej Fabryce powstają m.in.:
- koncentrat białek serwatkowych WPC 80 Herkules / Super Body Active 30 g / 700 g. Białko odgrywa bardzo ważną rolę zarówno w diecie osób profesjonalnie uprawiających sport, jak również amatorów, osób aktywnych i dbających o zdrowy styl życia. Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom i potrzebom MLEKOVITA wzbogaciła swoją ofertę o szereg produktów skierowanych do takiego grona konsumentów. Herkules / Super Body Active WPC 80 to najwyższej jakości w 100% naturalny, czysty koncentrat białka serwatkowego. Nie zawiera słodzików i aromatów. To bogate źródło pełnowartościowych białek (w tym aminokwasów BCAA), które m.in. przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej, oraz wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów. Szczególnie polecany sportowcom, zwłaszcza przedstawicielom sportów sylwetkowych, siłowych i wytrzymałościowych, uprawiającym kulturystykę czy fitness., u których rośnie zapotrzebowanie na białko ze względu na zwiększony wysiłek fizyczny. Dostępne w optymalnej porcji 700 g oraz jednorazowej 30 g – trwają prace nad wprowadzeniem nowych wariantów zarówno smakowych, jak i pod kątem opakowania (wygodne w użyciu słoje);
- mleko w proszku pełne instant. To produkt, który ma wiele zastosowań. Jest sprawdzonym dodatkiem do wielu wypieków i słodkich deserów, którym dodaje smaku i wartości odżywczych oraz ułatwia ich przygotowanie. Mleko w proszku pełne instant przeznaczone jest do bezpośredniego spożycia po rozpuszczeniu, jako składnik koktajli (zwłaszcza dla osób aktywnych i sportowców), gorących napoi (takich jak kawa czy kakao), deserów i wypieków. Oferowane w formie instant, która pozwala na szybsze i łatwiejsze rozpuszczenie proszku, czyli oszczędność czasu. Zawiera cenne dla zdrowia składniki odżywcze: pełnowartościowe białko, które m.in. przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, oraz jest cennym źródłem wapnia niezbędnego dla mocnych kości i zdrowych zębów. Mleko w proszku pełne instant oferowane jest w popularnej wśród tego typu produktów, optymalnej porcji 500 g;
- permeat serwatki w proszku – otrzymywany z płynnego permeatu serwatki, który powstał w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych, a następnie poddany został procesowi suszenia rozpyłowego. Jako produkt bogaty w laktozę oraz sole mineralne znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji ciastek, pieczywa, napojów, słodyczy, lodów oraz innych produktów w przemyśle spożywczym oraz paszowym;
- Fat Filled Milk Powder – proszek mleczny z tłuszczem roślinnym FFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, a następnie poddawany procesowi suszenia rozpyłowego. Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów;
- Instant Fat Filled Milk Powder – instant proszek mleczny z tłuszczem roślinnym IFFMP, który jest produkowany z płynnego mleka krowiego, pasteryzowanego z dodatkiem tłuszczu roślinnego palmowego, poddany procesowi suszenia rozpyłowego, a następnie procesowi instantyzacji z wykorzystaniem lecytyny słonecznikowej. Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego. Ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym m.in. w piekarnictwie, cukiernictwie, w produkcji koncentratów, suchych mieszanek, czekolad, deserów, kremowych nadzień, sosów i innych produktów.
Łącznie, dzięki produkcji we wszystkich swoich proszkowniach: dwóch w centrali Grupy oraz dwóch ulokowanych w zakładach w Lubawie i Trzebownisku, MLEKOVITA oferuje już blisko 60 różnych wyrobów w proszku i planuje dalsze rozszerzanie gamy asortymentowej, m.in. w najbliższym czasie o WPC 80 w wersjach smakowych. Rekordowy skup na poziomie ponad 2 mld 140 mln litrów mleka, nowy asortyment i znaczący wzrost zdolności produkcyjnych dzięki uruchomieniu Fabryki Proszków Mlecznych sprawił, że ilość sprzedanych proszków mlecznych w roku 2018 w porównaniu do wyników sprzed dwóch lat wzrosła aż o ponad 60% i osiągnęła poziom 100 tysięcy ton.
Komentarze