Produkcja pomidorów szklarniowych w Rosji osiągnęła 380 tys. ton
W sezonie 2017/2018 krajowa produkcja pomidorów szklarniowych w Rosji wyniosła 380 tys. ton.

Warto zauważyć, że udział pomidorów szklarniowych w rynku osiągnął 45%. Główną tendencją rynkową był gwałtowny wzrost udziału pomidorów na tle spadku udziału ogórków. Zbiory pomidorów w sezonie 2017/2018 wzrosły o prawie 25%, podczas gdy produkcja ogórków szklarniowych tylko o 0,2%.
Niemniej jednak najbardziej negatywnymi aspektami wpływającymi na rozwój produkcji pomidorów szklarniowych w Rosji do 2023 r. będzie deprecjacja środków trwałych, wysokie koszty kapitałowe budowy nowych kompleksów szklarniowych, zwiększona konkurencja między rosyjskimi i zagranicznymi dostawcami w rynek warzyw lub presja ze strony federalnych detalistów. Wiele z nich odczuje też problemy z infrastrukturą lub logistyką.
Komentarze