Rośnie znaczenie żywności ekologicznej w Norwegii
W 2018 r. Norwegowie kupili żywność ekologiczną o wartości 300 mln euro, co stanowi wzrost o osiem procent w porównaniu z 2017 r. Zgodnie z raportem Norweskiej rady ds. Rolnictwa, 4,2 proc. całkowitej powierzchni gruntów rolnych w Norwegii jest teraz ekologiczne.

Obszar ekologiczny znacznie wzrósł w latach 2000–2012, ale trend ten uległ stagnacji. W 2018 r. można było zaobserwować wzrost liczby konwencjonalnych firm przechodzących na produkty ekologiczne. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest wzrost cen żywności ekologicznej, podczas gdy ceny żywności konwencjonalnej maleją. Jednak istnieją obawy, że obszar i produkcja ekologiczna nie są odpowiednio dostosowane do zapotrzebowania konsumentów na produkty ekologiczne.
Na arenie międzynarodowej widać wzrost produkcji ekologicznej. Jednak w tym przypadku podaż i popyt również nie są odpowiednio zrównoważone. Dodatkowym problemem jest to, sporo zależy od produktów, które podlegają różnym przepisom, których firmy muszą przestrzegać, aby kwalifikować się do certyfikacji.
W Skandynawii, to Szwecja i Dania mają największy udział w produkcji ekologicznej, odpowiednio 9% i 10%.
Komentarze