W Danii żywność ekologiczna bardziej popularna niż kiedykolwiek
Całkowita sprzedaż produktów żywności ekologicznej wzrosła o 14% między 2017r. a 2018 r., Osiągając wartość 1,73 mld euro. Oznacza to, że Dania pozostaje krajem o najwyższym na świecie odsetku sprzedaży żywności ekologicznej.
Łączna sprzedaż ekologicznych owoców i warzyw wzrosła ponad trzykrotnie od 2012 r., z 174 mln euro do 576 mln euro.
DAFC twierdzi, że duńscy producenci chętnie zaspokajają popyt na produkty ekologiczne wśród konsumentów poprzez zwiększanie produkcji ekologicznej lub poprzez konwersję z produkcji nieekologicznej, co trwa dwa lata.
Niemniej jednak oczekuje się, że ogólny wzrost sektora o 10-15% rocznie będzie kontynuowany w nadchodzących latach.
Produkcja żywności ekologicznej musi spełniać określone normy w zakresie ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
Komentarze