TOP PRODUKT dla Likworków Gdańskich
Likworki Gdańskie uzyskały najwięcej głosów publiczności w plebiscycie na najpopularniejszy produkt Pomorza TOP PRODUKT 2019. Plebiscyt zorganizowała redakcja „Dziennika Bałtyckiego” – największej regionalnej gazety na Pomorzu pod patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego. W poniedziałek, 10 czerwca, w Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku odbyła się ceremonia wręczenia nagrody, którą z rąk redaktora naczelnego Mariusza Schmidki odebrał prezes ZPC Bałtyk Konrad Mickiewicz.

Plebiscyt TOP PRODUKT organizowany jest przez „Dziennik Bałtycki” od 16 lat. Jego intencją jest prezentacja firm, produktów i usług, które są wizytówką Pomorza i cieszą się największą popularnością. Czytelnicy, internauci i konsumenci produktów i usług mają dzięki TOP PRODUKTOWI możliwość poznania i wybrania firm, które działają na Pomorzu, a ich produkty są wpisane zarówno w tradycje jak i rozwój całego regionu.
W tym roku najwięcej głosów publiczności otrzymały „Likworki Gdańskie”, które w ostatnich latach zyskały miano kultowych, gdańskich słodyczy stając się słodkim ambasadorem miasta. Likworki to bogactwo tradycji i bogactwo smaków, a także wyjątkowa receptura oraz unikatowa technologia – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Trudno dzisiaj znaleźć na rynku produkty, które oprócz niepowtarzalnego smaku niosłyby także tak duży przekaz emocjonalny, związany z historią i tradycjami jednej firmy – podkreśla K. Mickiewicz.
Likworki z „Bałtyku” świętują w tym roku jubileusz 50-lecia. Są to cukierki, które pod warstwą czekolady i skrystalizowanej, cukrowej skorupki kryją płynne nadzienie. Jednoznacznie kojarzą się z Gdańskiem – miastem, w którym powstały i w którym są tworzone od pięciu dekad. Przy ich produkcji pracowało kilka pokoleń twórców czekoladowych pyszności. Już w latach 60. trwały prace nad specjalną recepturą i techniką produkcji. W tworzeniu likworków „Bałtyk” dba o każdy, najmniejszy szczegół. Istotne nawet jest to, aby nie produkować likworków w trakcie burzy, ponieważ zjonizowane powietrze może negatywnie wpłynąć na proces krystalizacji cukru.
Komentarze