Partner serwisu
13 czerwca 2019

TOP PRODUKT dla Likworków Gdańskich

Kategoria: Aktualności

Likworki Gdańskie uzyskały najwięcej głosów publiczności w plebiscycie na najpopularniejszy produkt Pomorza TOP PRODUKT 2019. Plebiscyt zorganizowała redakcja „Dziennika Bałtyckiego” – największej regionalnej gazety na Pomorzu pod patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego. W poniedziałek, 10 czerwca, w Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku odbyła się ceremonia wręczenia nagrody, którą z rąk redaktora naczelnego Mariusza Schmidki odebrał prezes ZPC Bałtyk Konrad Mickiewicz.

TOP PRODUKT dla Likworków Gdańskich

Plebiscyt TOP PRODUKT organizowany jest przez „Dziennik Bałtycki” od 16 lat. Jego intencją jest prezentacja firm, produktów i usług, które są wizytówką Pomorza i cieszą się największą popularnością. Czytelnicy, internauci i konsumenci produktów i usług mają dzięki TOP PRODUKTOWI możliwość poznania i wybrania firm, które działają na Pomorzu, a ich produkty są wpisane zarówno w tradycje jak i rozwój całego regionu.

W tym roku najwięcej głosów publiczności otrzymały „Likworki Gdańskie”, które w ostatnich latach zyskały miano kultowych, gdańskich słodyczy stając się słodkim ambasadorem miasta. Likworki to bogactwo tradycji i bogactwo smaków, a także wyjątkowa receptura oraz unikatowa technologia – mówi Konrad Mickiewicz, prezes ZPC „Bałtyk”. Trudno dzisiaj znaleźć na rynku produkty, które oprócz niepowtarzalnego smaku niosłyby także tak duży przekaz emocjonalny, związany z historią i tradycjami jednej firmy  – podkreśla K. Mickiewicz.  

Likworki z „Bałtyku” świętują w tym roku jubileusz 50-lecia. Są to cukierki, które pod warstwą czekolady i skrystalizowanej, cukrowej skorupki kryją płynne nadzienie. Jednoznacznie kojarzą się z Gdańskiem – miastem, w którym powstały i w którym są tworzone od pięciu dekad. Przy ich produkcji pracowało kilka pokoleń twórców czekoladowych pyszności. Już w latach 60. trwały prace nad specjalną recepturą i techniką produkcji. W tworzeniu likworków „Bałtyk” dba o każdy, najmniejszy szczegół. Istotne nawet jest to, aby nie produkować likworków w trakcie burzy, ponieważ zjonizowane powietrze może negatywnie wpłynąć na proces krystalizacji cukru. 

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ