Więcej owoców i warzyw z krajów trzecich w UE
W ubiegłym roku do UE importowano więcej owoców i warzyw z krajów trzecich.
Jak podaje hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Warzyw i Eksporterów Fepex, import świeżych warzyw z krajów spoza UE wzrósł pod względem ilości o 7%, ale spadł o 3% wartości. Pomidory, a następnie ziemniaki, papryka i cebula były najczęściej sprowadzanymi warzywami do krajów Wspólnoty.
Import owoców z krajów spoza UE zwiększył się ilościowo i wartościowo odpowiednio o 7% i o 5%. Najchętniej sprowadzanymi owocami były banany - 5,9 mln ton oraz ananasy i pomarańcze - po 1 mln ton.
W ciągu ostatnich pięciu lat przywóz do UE owoców i warzyw spoza UE stale wzrastał, podczas gdy eksport do krajów trzecich malał.
źródło: nawozy.eu
Komentarze