Uprawa szpinaku w Hiszpanii zagrożona zakazem stosowania lenacilo
Produkcja szpinaku w regionie Murcia, głównym obszarze uprawy w Hiszpanii, odpowiada za 75% wielkości sprzedaży na rynku, może być zagrożona zakazem stosowania lenacilo, selektywnego herbicydu, który eliminuje chwasty.

Od września, kiedy wygaśnie rejestr fitosanitarny, jego stosowanie nie będzie już dozwolone.
Producenci i Rada Rolnictwa zwrócili się do Ministerstwa o zezwolenie na przedłużenie, tak aby herbicyd mógł być nadal używany, ale odmówiono.
Co ciekawe lenacilo jest jedynym herbicydem dopuszczonym do uprawy szpinaku, dlatego też produkcja i konkurencyjność będzie ograniczona w porównaniu z resztą UE. W innych krajach, takich jak Włochy czy Belgia, przedłużono stosowanie tego herbicydu, obawia się więc, że region Murcia i Hiszpania stracą rynki, a produkcja zostanie przeniesiona do innych krajów.
Niemniej jednak dopóki ocena herbicydu i jego późniejsza rejestracja na poziomie wspólnotowym nie zostanie zakończona, jedyną alternatywą jest zwrócenie się do Ministerstwa o wyjątkowe zezwolenie, o ile istnieje zobowiązanie ze strony firmy do powiadomienia o jego zastosowaniu w tych uprawach.
Komentarze