Partner serwisu
03 lipca 2019

Uprawa szpinaku w Hiszpanii zagrożona zakazem stosowania lenacilo

Kategoria: Aktualności

Produkcja szpinaku w regionie Murcia, głównym obszarze uprawy w Hiszpanii, odpowiada za 75% wielkości sprzedaży na rynku, może być zagrożona zakazem stosowania lenacilo, selektywnego herbicydu, który eliminuje chwasty.

Uprawa szpinaku w Hiszpanii zagrożona zakazem stosowania lenacilo

Od września, kiedy wygaśnie rejestr fitosanitarny, jego stosowanie nie będzie już dozwolone.
 
Producenci i Rada Rolnictwa zwrócili się do Ministerstwa o zezwolenie na przedłużenie, tak aby herbicyd mógł być nadal używany, ale odmówiono.
 
Co ciekawe lenacilo jest jedynym herbicydem dopuszczonym do uprawy szpinaku, dlatego też produkcja i konkurencyjność będzie ograniczona w porównaniu z resztą UE. W innych krajach, takich jak Włochy czy Belgia, przedłużono stosowanie tego herbicydu, obawia się więc, że region Murcia i Hiszpania stracą rynki, a produkcja zostanie przeniesiona do innych krajów. 
 
Niemniej jednak dopóki ocena herbicydu i jego późniejsza rejestracja na poziomie wspólnotowym nie zostanie zakończona, jedyną alternatywą jest zwrócenie się do Ministerstwa o wyjątkowe zezwolenie, o ile istnieje zobowiązanie ze strony firmy do powiadomienia o jego zastosowaniu w tych uprawach.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ