Chorwacja produkuje mniej warzyw do przechowywania
Według raportu Chorwackiej Izby Handlowej (HGK), warzywa do tradycyjnego przechowywania, takie jak papryka i ogórki, uprawiane są coraz rzadziej w Chorwacji.
W 2018 r. plantatorzy pieprzu wyprodukowali 18,106 tys. ton tego warzywa, a więc to o 6% mniej niż w 2017 r. Sytuacja w odniesieniu do ogórków jest jeszcze mniej korzystna, ponieważ w 2018 r. wytworzono jedynie 6,442 tys. ton, czyli prawie 40% mniej niż w 2017 r., kiedy było to 10,662 tys. ton.
W tym samym okresie import ogórków wzrósł o ponad 5%, podczas gdy zakup pieprzu zwiększył się o prawie 15%.
Ciekawostką jest fakt, że pomimo spadku produkcji również rośnie eksport ogórków - w 2018 r. wywieziono 5,139 tys. ton, co stanowiło 80% zbiorów i było o 22% wyższe niż w 2017 r. Ponad 75% ogórków dostarczono do Czech i Niemiec, podczas gdy większość importu pochodziła z Hiszpanii, Włoch i Serbii.
Komentarze