Partner serwisu
22 sierpnia 2019

Zielone koktajle, czyli domowe sposoby na urozmaicenie diety małych i dużych

Kategoria: Aktualności

Bomba witaminowa, szerokie zastosowanie od metod przemycania warzyw w diecie najmłodszych, przez wzbogacanie diety sportowców, aż po żywienie kobiet ciężarnych. O czym mowa? Na to pytanie odpowiada ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Zielone koktajle, czyli domowe sposoby na urozmaicenie diety małych i dużych

Bomba witaminowa, szerokie zastosowanie od metod przemycania warzyw w diecie najmłodszych, przez wzbogacanie diety sportowców, aż po żywienie kobiet ciężarnych. O czym mowa? Na to pytanie odpowiada ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Aktualnie wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie stały się tak popularne, że możemy je kupić w wersji gotowej nie tylko w restauracjach i marketach, ale nawet w wakacyjnych budkach z lodami. Ile mają wspólnego ze zdrowym żywieniem?

– Rzeczywiście domowe koktajle mogą być bardzo dobrym pomysłem na wzbogacanie i urozmaicanie diety dzieci – najważniejsze, żeby temat atrakcyjnie przedstawić – radzi Małgorzata Pomykała z CDS w Giżycku.

Maluchy niechętnie jedzą warzywa, więc możemy zaproponować im różne wersje kolorystyczne:

– pomarańczową, na bazie marchewki, z dodatkiem cytrusów,
– fioletową, na bazie czarnych jagód, z dodatkiem buraka,
– żółtą z bananem i dodatkiem selera naciowego,
– zieloną z truskawkami i szpinakiem.

Przygotowując koktajle, warto wziąć pod uwagę sezonowość produktów lub korzystać z mrożonek bogatych w składniki odżywcze. W przypadku sportowców dobrze w koktajlu uwzględnić dodatkowe zapotrzebowanie energetyczne, dlatego przydatne będą płatki zbożowe, nasiona, pestki, orzechy i masło orzechowe. W zależności od potrzeb sportowca do koktajlu można dodać odżywkę białkową lub białkowo–węglowodanową.

– Koktajle znalazły również zastosowanie w żywieniu przyszłych mam, jako alternatywa dla drugiego śniadania czy przekąska, głównie ze względu na dodatek zielonych warzyw liściastych, stanowiących źródło kwasu foliowego (np. szpinak, jarmuż). Koktajle owocowo–warzywne sprawdzają się też w żywieniu osób chorych, osłabionych, z małym apatytem, ponieważ umożliwiają podaż gęstego kalorycznie posiłku w stosunkowo niewielkiej objętości – mówi specjalistka z CDS.

Ponadto koktajle zyskały dużą popularność wśród osób odchudzających się. I rzeczywiście przy zachowaniu odpowiedniego doboru produktów i odpowiedniej ilości mogą stanowić urozmaicenie diety redukcyjnej. Ale czy należy je uwzględniać w jadłospisie za wszelką cenę, nawet jeśli osoba odchudzająca się preferuje pokarmy stałe i nie odpowiada jej płynna konsystencja śniadania? Niekoniecznie. Kanapka na śniadanie w diecie redukcyjnej może być równie dobrym, a nawet lepszym wyborem.

źródło: informacja prasowa
fot. 123rf.com/ zdjęcie ilustracyjne
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ