Partner serwisu
27 sierpnia 2019

Gorsze zbiory warzyw gruntowych

Kategoria: Aktualności

Jak wynika z danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny, w tym sezonie siewy warzyw do gruntu w niektórych regionach były minimalnie opóźnione, a wschody nierównomierne.

Gorsze zbiory warzyw gruntowych

Poza tym niedobór wody w glebie po zimie nie sprzyjał początkowej wegetacji większości gatunków warzyw gruntowych. Dodatkowo brak opadów deszczu w kwietniu, a także występujące w tym czasie wysokie temperatury powietrza pogłębiły ten stan, przez co na wielu plantacjach kiełkowania warzyw zostało zahamowane i niezbędne było dokonanie powtórnych siewów.

W maju nastąpiła poprawa uwilgotnienia gleby, ale za to wystąpiły chłody ograniczające wzrost roślin. W czerwcu ekstremalnie wysokie temperatury powietrza oraz brak opadów przyczyniły się do zahamowania przyrostu masy biologicznej warzyw. Sytuację polepszyły dopiero opady deszczu mające miejsce w pierwszej dekadzie lipca. W związku z tym przewiduje się mniejsze plony szczególnie dla wczesnych odmian warzyw, a plony odmian późniejszych będą uwarunkowane od aury.

Niemniej jednak na plantacjach nawadnianych plonowanie może być podobne do zeszłorocznego. Aktualnie całkowitą produkcję warzyw gruntowych, tj. zarówno wczesnych jak i późnych ocenia się na 3,8 mln t, a więc w granicy mniejszej o 9% w stosunku do roku minionego, jednak o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji.

W związku z tym, prognozuje się spadek produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w porównaniu do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 0,8 mln t, kalafiorów na 0,2 mln t, cebuli na 0,52 mln t, marchwi na 0,67 mln t, buraków na 0,265 mln ton, pomidorów na 0,23 mln t, a ogórków na 0,22 mln ton. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw przewiduje się na 0,84 mln ton.

źródło: nawozy.eu
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ