Wzrost światowej produkcji warzyw o 3,2%
Globalna produkcja warzyw wyniosła 1,555 mld ton w 2018 r., co oznacza wzrost o 3,2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Całkowita wielkość produkcji zwiększyła się o 2,8% rocznie w okresie od 2007 do 2018 r.
W 2018 r. na całym świecie wyeksportowano łącznie 47 mln ton warzyw, przy czym całkowita wielkość wywozu wzrosła średnio o 1,7% w latach 2007–2018. Pod względem wartości w minionym roku eksport warzyw wyniósł 42,3 mld USD.
W związku z tym, najwięcej warzyw w omawianym czasie poza swoje granice wysłała Holandia - 6,1 mln ton, potem znalazł się Meksyk z 5,8 mln ton, Hiszpania z 5,1 mln ton, Chiny z 4,3 mln ton, Francja z 3,5 mln ton, Niemcy z 2,7 mln ton i USA z 2,4 mln ton, przez co stanowiły około 64% całkowitego eksportu warzyw w 2018 r. Za to Kanada z 1,4 mln ton, Belgia z 1,3 mln ton, Indie z 1,2 mln ton, Egipt z 1,1 mln ton i Włochy z 864 tys. ton razem stanowiły 13% łącznego wywozu.
Komentarze