Rumuński import owoców i warzyw nadal przewyższa eksport
Tylko w 2018 roku kraj zaimportował ponad cztery razy więcej warzyw i ponad dziewięć razy więcej owoców niż wyeksportował.
Tak więc w 2018 r. Rumunia sprowadziła 680 tys. ton warzyw o wartości 424,4 mln euro i wywiozła ponad czterokrotnie mniej pod względem wartości, czyli 116,7 tys. ton o wartości 97,2 mln euro.
Głównym dostawcą warzyw jest Turcja, która dostarczyła w ubiegłym roku prawie 90 tys. ton warzyw o wartości 80 mln euro, a także Polska, z której sprowadzono 128 tys. ton za 48,5 mln euro oraz Holandia z 73,8 tys. ton za 46,3 mln euro. Rumunia sprowadza warzywa też z Niemiec za 46 mln euro, Włoch za 29 mln euro i Hiszpanii za 28 mln euro.
Jeśli chodzi o owoce, to w ubiegłym roku Rumunia sprowadziła 855 tys. ton o wartości 639 mln euro i eksportowała ponad dziewięć razy mniej pod względem wartości, tj. 35 tys. ton za 66,32 mln euro.
Głównym krajem, z którego Rumunia zakupiła owoce, jest Grecja z 205 tys. ton za 117,2 mln euro. Następne w rankingu są Turcja z 101 tys. ton za 75,2 mln euro i Niemcy z 62,5 tys. ton za 70,4 mln euro. Poza tym, kupuje owoce z Polski - 114 tys. ton za 65,8 mln euro, a także z Włoch - 43,9 mln euro i Hiszpanii - 19,3 mln euro.
Komentarze