Partner serwisu
02 października 2019

Znaleźć sposób na wodę i ścieki w przemyśle spożywczym

Kategoria: Kongres Gospodarki Wodno-Ściekowej XII Konferencja Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym

Jak dbać o najwyższą jakość wody, jak efektywnie gospodarować deszczówką, czy z jakimi wyzwaniami zetknęły się zakłady eksploatujące własne oczyszczalnie ścieków – m.in. o tym rozmawiają uczestnicy konferencji „Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym”.

Znaleźć sposób na wodę i ścieki w przemyśle spożywczym

Szczególnie wartościowe w czasie każdego sympozjum są wystąpienia prezentujące konkretne przykłady, własne doświadczenia. Referatów takich nie zabrakło również w programie XII edycji konferencji. Panel pierwszy, poświęcony kwestiom efektywnego zarządzania gospodarką wodno-ściekową, rozpoczął Jarosław Hermaszewski, prezes ZWiK Sława, który mówił o szeroko pojętej współpracy wodociągów z zakładami mięsnymi. Temat efektywnego oczyszczania ścieków podjęła również Beata Szatkowska z Gdańskiej Fundacji Wody – przybliżyła projekt BEST.

O doświadczeniach z budowy i eksploatacji własnej oczyszczalni ścieków opowiadał z kolei Piotr Fitowski z OSM Prudnik. Swoistym case study była też prezentacja Katarzyny Umiejewskiej (Politechnika Warszawska) i Dariusza Kilanowskiego (OSM Sierpc), na temat nowoczesnej stacji uzdatniania wody, która funkcjonuje w sierpeckiej mleczarni.

Nie był to jedyny referat bazujący na doświadczeniach z branży mleczarskiej. Krzysztof Staniszewski z OSM Piątnica opowiadał o eksploatacji, modernizacji i rozbudowie oczyszczalni ścieków, a Radosław Żyłka („Bielmlek” Spółdzielnia Mleczarska) przybliżył energetyczne aspekty oczyszczania ścieków.

Honorowym Gospodarzem konferencji jest Browar w Elblągu, należący do Grupy Żywiec. Specjalista ds. Ochrony Środowiska z tego browaru – Aleksandra Demczuk – mówiła o dekarbonizacji wody serwisowej na potrzeby nowych linii rozlewniczych.

Nowoczesne rozwiązania

Program konferencji to wiele prezentacji firm oferujących nowoczesne rozwiązania, technologie pomagające zakładom branży spożywczej w rozwiązaniu problemów z szeroko pojętego obszaru gospodarki wodno-ściekowej. O audytach energetycznych, które umożliwiają optymalizację pracy układów pompowych, referował Tomasz Barłóg z Grundfos Pompy. Rafał Wódkowski z Aqua Seen podkreślał wagę właściwego doboru urządzeń, co gwarantuje skuteczne rozwiązania technologiczne.

Ksawery Kuligowski z Ecol-Unicon mówił m.in. o wielofunkcyjnych zbiornikach retencyjnych oraz o zastosowaniu deszczówki w przemyśle spożywczym. To problem, z którym – wobec zmieniających się przepisów – styka się wiele zakładów przemysłowych.

Bartłomiej Biczysko z firmy Endress+Hauser Polska wygłosił referat „Pomiary ChZT zaawansowanymi analizatorami kolorymetrycznymi”, a Przemysław Leszczyński (Weber Polska) zaprezentował przykładowe rozwiązania i najnowsze trendy dotyczące instalacji z tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym.

Na filtracji membranowej oraz odwadnianiu osadów w zakładowych oczyszczalniach ścieków skupił się Damian Kozioł, przedstawiciel Alfa Laval Polska. Kolejnym prelegentem był Krzysztof Stankiewicz z Danfoss Poland, który zaprezentował nowoczesne wymienniki ciepła Sondex dla gospodarki wodno-ściekowej.

Ciekawym referatem była prezentacja Laurenta Kepinskiego (Air Liquide Polska). Prelegent opisał zastosowania gazów technicznych dla oczyszczania ścieków i kondycjonowania wód.

O tym, jak uzyskać wodę odpowiedniej jakości do wykorzystania w przemyśle mówił m.in. Jacek Granops z firmy GRANIMEX W.Granops („Biofilm – narastający problem. Kondycjonowanie i dezynfekcja wody”) oraz Aleksander Labocha z OMC Envag („Uzdatnianie i kontrola jakości wody w przemysłowych układach chłodzących. Przegląd urządzeń i przykładowych aplikacji”).

W dobie rozwijanej gospodarki o obiegu zamkniętym zakłady starają się jak najefektywniej wykorzystywać wodę. Najnowsze trendy w odzyskiwaniu wód w obiegach wodno-ściekowych przybliżyli przedstawiciele Veolia Water Technologies: Paweł Zieliński i Marcin Wilczyński. W tematykę GOZ wpisało się również wystąpienie Agnieszki Nawirskiej-Olszańskiej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), która pokazała możliwości wykorzystania wody szarej w przemyśle spożywczym.

Konferencja „Woda i Ścieki w Przemyśle Spożywczym” odbywa się w dniach 2-3 października w Sopocie, w ramach Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej. Organizatorem imprezy jest firma BMP

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ