Brzoskwinie są najczęściej eksportowane przez Turcję
Według danych Stowarzyszenia Eksporterów Wschodniego Morza Czarnego (DKIB), w ciągu pierwszych 9 miesięcy tego roku Turcja wyeksportowała do Rosji 505 547 ton świeżych owoców i warzyw w zamian za 374,2 mln euro.
Na pierwszym miejscu znalazły się brzoskwinie o wielkości wywozu 73,455 tys. ton i wartości eksportu 68,7 mln euro. Za brzoskwiniami znalazły się pomidory i winogrona.
W ubiegłym roku, w tym samym okresie, Turcja wywiozła 72,897 tys. ton za 60,6 mln euro. Zatem eksport brzoskwini do Rosji wzrósł o 1% pod względem wielkości i o 13% pod względem wartości.
Region Morza Czarnego był odpowiedzialny za 101,883 tys. ton ogólnych dostaw świeżych owoców i warzyw do Rosji wartych 76 mln euro. Brzoskwinie zajęły również pierwsze miejsce w wysyłce regionu Morza Czarnego do Rosji. 14,541 tys. ton brzoskwiń zostało wywiezionych z tego obszaru w zamian za 13,5 mln euro.
Komentarze