Trzy pomysły na parówki w nowoczesnym wydaniu
Za co uwielbiamy parówki? Za ich smak, uniwersalność i łatwość w przygotowaniu. Sprawdzają się świetnie nie tylko na śniadanie, ale również jako składnik bardziej złożonych dań. Szukasz pomysłu na szybki i ciekawy obiad z ich wykorzystaniem? Sprawdź koniecznie nasze przepisy na leczo, warzywa z parówkami oraz zapiekane parówki w cieście ziołowym. Obiecujemy, że będzie pysznie.

Leczo z parówkami (czas przygotowania: 30 min)
Składniki:
Pół kilograma parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
3 cebule
Czerwona papryka
Zielona papryka
Żółta papryka
Pomidory w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
Zapiekane parówki w cieście ziołowym (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
Parówki (np. Polanki od JBB Bałdyga)
Ser typu gouda
Masło
Składniki na ciasto:
Szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
Garść świeżych ziół: bazylia, pietruszka, koperek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na małej patelni. Parówki zawiń w placki naleśnikowe. Formę do zapiekania posmaruj masłem, ułóż zawinięte parówki i posyp startym na tarce serem. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Komentarze