Prognozowana produkcja jabłek w Unii Europejskiej
UE jest jednym z wiodących producentów i konsumentów jabłek na świecie.
Polska z 25% całkowitej unijnej produkcji w sezonie 2019/2020, Włochy z 21%, Francja z 15%, Niemcy z 9% i Hiszpania z 6% to pięć czołowych producentów odpowiedzialnych za 75% ogółu produkcji jabłek w UE.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w sezonie 2019/2020 zmaleje o 19% w porównaniu do rekordowych zbiorów w poprzednim roku i 3% w odniesieniu do średniej z poprzednich dziesięciu lat. Spadek wynika z kombinacji późnych wiosennych przymrozków, słabego zapylenia, suszy i upałów oraz gradu.
Niemniej jednak, Francja, Hiszpania, Portugalia, Holandia i Bułgaria zgłaszają wyższą produkcję niż w sezonie 2018/2019, ale całkowity wzrost nie jest wystarczająco duży, aby zrównoważyć redukcję w innym miejscu. Hiszpania i Portugalia skorzystały na większej ilości deszczu i niższych temperatur niż zwykle, podczas gdy susza w Holandii była mniej dotkliwa w 2019 r. niż w 2018 r.
W UE produkuje się 25 odmian jabłek w ilościach przekraczających 10 tys. ton. Wśród nich dominują odmiany Golden Delicious, Gala i Jonagold. Podczas gdy Golden Delicious to odmiana o największej produkcji we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii, Jonagold dominuje w Niemczech i Belgii, Idared jest odmianą numer jeden w Polsce i na Węgrzech.
W przeciwieństwie do tego, Gala osiąga pozycję drugiego najczęściej produkowanego jabłka w UE dzięki temu, że rośnie w wielu państwach członkowskich, a dominuje w kilku. Nowe odmiany, na przykład Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation i Kiku, zwiększyły swój udział w produkcji w ostatnich latach.
Komentarze