Eksport owoców i warzyw w Turcji osiąga 1,6 mld USD
W ciągu pierwszych 10 miesięcy tego roku Turcja wygenerowała 1,6 mld USD eksportu świeżych owoców i warzyw.
Według danych Wschodniego Związku Eksporterów Morza Czarnego (DKİB) w okresie styczeń-październik tego roku 2,7 mln ton świeżych owoców i warzyw zostało dostarczonych do 130 krajów.
Rosja zajęła pierwsze miejsce z 486,4 mln USD w odbiorze świeżych owoców i warzyw z Turcji następnie Niemcy z 190,8 mln USD i Irak z 125,6 mln USD.
208,088 tys. ton owoców i warzyw zostało wyeksportowanych do 41 krajów ze wschodniego regionu Morza Czarnego w okresie styczeń-październik, co stanowi 119,2 mln USD przychodów. Rosja objęła wiodącą pozycję w imporcie regionalnym z 94 mln USD, następnie Gruzja z 8,5 mln USD, a Irak z około 2 mln USD.
W tym okresie 143,607 tys. ton owoców i warzyw zostało dostarczonych z Trabzon do 27 krajów w zamian za 103,6 mln USD przychodów. Rosja ponownie stała na czele eksportu z 94 mln USD, następnie Irak z 2 mln USD i Ukraina z 1,6 mln USD.
Komentarze