Spadek zapotrzebowania wody do produkcji awokado
Światowa Organizacja Awokado poinformowała, że ciągłe ulepszenia i postępy osiągnięte w uprawie awokado pozwoliły zmniejszyć ilość wody potrzebną do wyprodukowania kilograma tego owocu do 600–700 litrów.
Redukcja jest ważnym krokiem w oszczędzaniu wody, ponieważ jest coraz więcej producentów, którzy zaczynając od globalnej średnio od 800 do 1000 litrów wody na wyprodukowany kilogram osiąga spadek w zakresie od 200 do 300 litrów.
W przypadku WAO ta ilość, która na początku może wydawać się wysoka, wynosi znacznie poniżej 15 tys. i 17 tys. litrów wody potrzebnych średnio do produkcji odpowiednio kilograma wołowiny i czekolady, lub 9 tys. litrów wody niezbędnych do wyprodukowania kilograma orzechów, 790 litrów na kilogram bananów lub 822 litrów na kilogram jabłek.
Komentarze