Wzrost importu i eksportu warzyw
Zdaniem ekspertów KOWR, jednym z czynników mających korzystny rozwój krajowej produkcji warzywniczej jest zapotrzebowanie eksportowe.
W okresie jedenastu miesięcy 2019 r. wartość polskiego eksportu warzyw świeżych wyniosła 688 mln EUR, a więc w skali roku jest to wzrost o 7%. Niemniej jednak, największymi importerami polskich warzyw były kraje Unii Europejskiej – w szczególności Wielka Brytania - 144 mln EUR, Niemcy - 134 mln EUR oraz Francja - 66 mln EUR i Holandia - 42 mln EUR. Z kolei wśród krajów trzecich największe wpływy polscy eksporterzy otrzymywali z dostaw na Ukrainę - 23 mln EUR i do Białorusi 20 mln EUR. W całym 2019 r. wpływy z wysyłki warzyw świeżych mogły osiągnąć 0,7 mld EUR, a zatem jest to roczny wzrost o 8%.
Dowiedz się więcej o ziemniakach
Wraz z końcem sezonu produkcyjnego maleje podaż warzyw na rynku wewnętrznym. W związku z tym krajowy asortyment warzyw w coraz większym stopniu uzupełniany jest importem, w szczególności z południa Europy. Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w omawianym przedziale czasowym do Polski sprowadzono 728 tys. ton warzyw w odniesieniu do 544 tys. ton w porównywalnym okresie 2018 r. Równocześnie wydatki poniesione na zakup warzyw zwiększyły się o 19% do 664 mln EUR. Tak duża zwyżka importu jest ściśle związana z relatywnie niskimi zbiorami warzyw w latach 2018-2019 w porównaniu z latami poprzednimi, a w efekcie na konieczności uzupełniania podaży z produkcji krajowej podniesionym importem. Największe wydatki poniesiono na zakup warzyw z Hiszpanii - 235 mln EUR, Holandii - 145 mln EUR, Niemiec - 104 mln EUR i z Włoch - 56 mln EUR. W całym 2019 r. wartość przywozu warzyw świeżych mogła osiągnąć 730 mln EUR w odniesieniu do 625 mln EUR w roku 2018.
Komentarze