Pozostałości pestycydów w żywności
W 2018 r. EFSA przeanalizowało ogółem 91,015 tys. próbek, z których 95,5% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W przypadku podzbioru 11,679 tys. próbek analizowanych w ramach koordynowanego przez UE programu kontroli 98,6% próbek mieściło się w granicach normy.
Raport przedstawia obecność pozostałości pestycydów w żywności w UE, a także wynikającego z tego ewentualnego ryzyka dla zdrowia konsumentów. Dostarcza również ważnych informacji, na których można oprzeć decyzje dotyczące przyszłych środków kontroli.
Tym bardziej, że przez wiele lat raport ten wspierał prace Komisji Europejskiej i państw członkowskich w zakresie zapewnienia właściwego stosowania pestycydów zgodnie z prawodawstwem i celami UE. Skuteczne gromadzenie i rygorystyczna analiza takich danych nadal będą miały kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej.
Na przykład w latach 2015-2018 odsetek próbek z przekroczeniami pozostałości wzrósł w bananach z 0,5% do 1,7%, papryce słodkiej z 1,2% do 2,4%, bakłażanach z 0,6% do 1,6% i winogronach stołowych z 1,8% do 2,6%. Z drugiej strony liczba naruszeń spadła w 2018 r. w porównaniu do 2015 r. w przypadku brokułów z 3,7% do 2%, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z 0,9% do 0,6% i jaj kurzych z 0,2% do 0,1%.
Komentarze