Partner serwisu
15 kwietnia 2020

Pozostałości pestycydów w żywności

Kategoria: Agro Przemysł

W 2018 r. EFSA przeanalizowało ogółem 91,015 tys. próbek, z których 95,5% mieściło się w prawnie dozwolonych normach. W przypadku podzbioru 11,679 tys. próbek analizowanych w ramach koordynowanego przez UE programu kontroli 98,6% próbek mieściło się w granicach normy.

Pozostałości pestycydów w żywności

Raport przedstawia obecność pozostałości pestycydów w żywności w UE, a także wynikającego z tego ewentualnego ryzyka dla zdrowia konsumentów. Dostarcza również ważnych informacji, na których można oprzeć decyzje dotyczące przyszłych środków kontroli.

 

Tym bardziej, że przez wiele lat raport ten wspierał prace Komisji Europejskiej i państw członkowskich w zakresie zapewnienia właściwego stosowania pestycydów zgodnie z prawodawstwem i celami UE. Skuteczne gromadzenie i rygorystyczna analiza takich danych nadal będą miały kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej.

Na przykład w latach 2015-2018 odsetek próbek z przekroczeniami pozostałości wzrósł w bananach z 0,5% do 1,7%, papryce słodkiej z 1,2% do 2,4%, bakłażanach z 0,6% do 1,6% i winogronach stołowych z 1,8% do 2,6%. Z drugiej strony liczba naruszeń spadła w 2018 r. w porównaniu do 2015 r. w przypadku brokułów z 3,7% do 2%, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z 0,9% do 0,6% i jaj kurzych z 0,2% do 0,1%.

źródło: nawozy.eu
Tagi: pestycydy
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ