Większa produkcja amerykańskich orzechów pekan
Produkcja orzechów pekan w USA w sezonie 2019/2020 wyniesie przy 119,98 tys. ton, czyli o 6 procent więcej niż w poprzednim roku. Zmiana produkcji odzwierciedla jej wzrost szczególnie w Teksasie i Arizonie.
W tym sezonie Nowy Meksyk wyprzedza Georgię drugi rok z rzędu, po tym, jak przez kilka ostatnich lat był wiodącym producentem tych orzechów. Szacowana na 31,3 tys. ton produkcja w Georgii w tym sezonie spadła o 1 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. Natomiast w Nowym Meksyku i Teksasie produkcja oceniana jest odpowiednio na 44 tys. ton, co daje wzrost o 6 procent i 19,5 tys. ton, tj. więcej o 27 procent.
Przy większej uprawie krajowej w sezonie 2019/20 popyt na import orzechów pekan w łupinach spadł, podczas gdy import łuskanych - głównie z Meksyku - utrzymuje się na stałym poziomie. Jednocześnie nastąpił wzrost skumulowanego wolumenu eksportu tych orzechów w łupinach w sezonie 2019/2020 w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim sezonie.
Komentarze