Wyższa produkcja grejpfrutów
Przewiduje się, że całkowita produkcja grejpfrutów w USA wzrośnie o 17% do 663 tys. ton w bieżącym sezonie z 564 tys. ton sezon wcześniej.
Niemniej jednak 69% czerwonych grejpfrutów i 71% białych grejpfrutów zostało już zebranych. Aktualne ceny świeżych grejpfrutów są niższe niż średnia z 5 lat, na co niewątpliwy wpływ ma wzrost produkcji.
Do tej pory wolumen importu świeżych grejpfrutów w USA w bieżącym sezonie był o 22% wyższy niż w tym samym okresie w sezonie 2018/2019. Ten wzrost przywozu obejmuje większe wolumeny z Meksyku, Południowej Afryki i Peru. Ponadto Chile dostarczyło USA te owoce po raz pierwszy od 3 lat. Pomimo poprawy produkcji krajowej, dotychczasowy eksport grejpfrutów spadł o prawie 2%, głównie z powodu niższego importu przez Japonię o 1,736 tys. ton.
Komentarze