Belgijski sektor ziemniaczany zwiększa się
W ubiegłym roku, pomimo trudnych warunków uprawy w wyniku ekstremalnego upału i suszy, zarówno w sezonie 2018/2019, jak i w sezonie 2019/2020, belgijski przemysł przetwórstwa ziemniaków po raz kolejny poprawił rekord przetworzonych ziemniaków.
Prawie 5,3 mln ton ziemniaków przetworzono na frytki, tłuczone produkty ziemniaczane, chipsy lub ziemniaki wstępnie obrobione, co oznaczało wzrost o 3,8% w porównaniu z danymi za 2018 r.
Zwyżka ta wynika głównie z większej produkcji mrożonych frytek. W 2019 r. wyprodukowano 2,231 mln ton mrożonych frytek, tj. wzrost o 7,5% w porównaniu do 2018 r. Produkcja świeżych frytek wyniosła 230,314 tys. ton i innych produktów ziemniaczanych – 684,81 tys. ton i spadła odpowiednio o 0,5 i 1,6%.
W omawianym czasie Belgia wyeksportowała 2,68 mln ton produktów, co stanowi zwyżkę o 8,1% w porównaniu do 2018 r. Wartość tej wysyłki wyniosła 1,935 mld EUR, czyli o 18,2% więcej niż w ubiegłym roku.
Komentarze