Spożycie owoców w hiszpańskich domach większe o 23,1%
Według najnowszego raportu na temat konsumpcji gospodarstw domowych przygotowanego przez hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności od 30 marca do 5 kwietnia zakupy żywności zwiększyły się o 22,2% pod względem wolumenu w porównaniu z tym samym tygodniem w poprzednim roku i o 7,1% w porównaniu do poprzedniego tygodnia.
Na uwagę zasługuje wzrost spożycia owoców, który wyniósł 23,1% w porównaniu z tym samym tygodniem w 2019 r. Nastąpiła także zwyżka ilości zakupionych warzyw i ziemniaków, zarówno świeżych - 31,2%, jak i przetworzonych - 31,6%.
Według ministerstwa, po pewnych zachowaniach związanych z gromadzeniem zapasów w ciągu pierwszych kilku tygodni, zakup towarów pierwszej potrzeby spowolnił. Tymczasem nabycie produktów, które są zwykle spożywane w barach i restauracjach, w tym przekąsek i orzechów, wzrosło o ponad 50%. I chociaż Hiszpanie gotują więcej, to w ciągu tygodnia wzrósł także zakup dań gotowych o 23%.
Komentarze