Eksport cytrusów z Chile wzrośnie o 8%
Chilijscy dostawcy cytrusów oczekują wzrostu eksportu o 8% do 353 tys. ton.

Wynika to częściowo ze zwiększonej wysyłki mandarynek. Według statystyk chilijskiego komitetu producentów cytrusów dostawy mandarynek wzrosły o 24%, klementynki o 21%, a wywóz cytryn i pomarańczy zmniejszył się o 13%.
Według prognoz z Chile zostanie wysłanych 115 tys. ton mandarynek i 61 tys. ton klementynek. Zwyżka w obu kategoriach wynika z rozbudowy sadów w ciągu ostatnich 10 lat.
W związku z tym, szacuje się, że w ostatnich latach powierzchnia sadów mandarynkowych i klementynkowych rosła rocznie o 600 hektarów i przekroczyła już 9 tys. ha.
Tymczasem produkcja pomarańczy spadła do 87 tys. ton z powodu redukcji obszaru sadów, gdyż wielu producentów przechodzi na inne uprawy. Dlatego też wywóz cytryn będzie na poziomie 90 tys. ton.
Komentarze