Piknik na balkonie, czyli sposób na udaną majówkę
Weekend majowy w tym roku będzie inny niż zwykle. Plenerowe spotkania z przyjaciółmi musimy odłożyć na bliżej nieokreślone „później” – podobnie jak podróże. Jednak nic straconego! Kameralny, majówkowy piknik można zorganizować na balkonie. Wystarczy tylko kilka pomysłów na wiosenne smakołyki.
Zorganizowanie majówki w czasach powszechnej izolacji to prawdziwe wyzwanie. Długi weekend zawsze sprzyjał podróżowaniu, jednak w tym roku wyjazdy po prostu nie będą mogły się odbyć. Podobnie jest spotkania z rodziną oraz z przyjaciółmi w parkach i na bulwarach. Nowa rzeczywistość wymaga od nas kreatywnego podejścia – w końcu dlaczego mielibyśmy nie cieszyć się dodatkowym dniem wolnym i coraz intensywniejszą zielenią dookoła nas? Zaplanowanie kameralnej majówki na balkonie, czy też tarasie okaże się strzałem w dziesiątkę.
Piknikowy kosz – wegetariańskie inspiracje
Najważniejszym elementem planu na tegoroczny długi weekend będzie majówkowe menu. W piknikowym koszu nie powinno zabraknąć przekąski, dania głównego i smakowitego deseru. Kulinarnym wariantem dla wegetarian będą lekkie, wiosenne sałatki. Sałatka z kaszą pęczak, jajkami i rzodkiewką lub sałatka z nowalijek – to ciekawe i łatwe w przygotowaniu propozycje. Dodatkiem do nich mogą być domowe bułeczki orkiszowe z masłem ziołowym. Innym pomysłem na zdrowe i wegetariańskie danie będą warzywa gotowane na parze z wyrazistym, parmezanowym dipem.
Burgery na parze lub z piekarnika
Apetyczną pozycją dla mięsożerców w piknikowym menu mogą być wieprzowe burgery z warzywnymi dodatkami. Ważne, by mięso do jednego z najsłynniejszych amerykańskich klasyków nie było grillowane, a „ugotowane” na parze lub upieczone w piekarniku. Tak przygotowane burgery można serwować z kremem paprykowym lub z jedną z lekkich wiosennych sałatek. Przepis na zdrowe burgery na parze znajduje się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.
Pomysł na deser? Ciasto i kawa po koreańsku
Nic tak nie umili nam majówkowej uczty na balkonie, jak przepyszny i lekki deser. Klasyczną propozycją w piknikowym menu może być ciasto z truskawkami i bitą śmietaną. Jeżeli jednak poszukujemy pomysłu na inny, owocowy wariant, warto przygotować Eton Mess z rabarbarem, na który sezon rozpoczął się już na początku kwietnia. Dodatkiem do ciasta będzie popularna w ostatnim czasie kawa po koreańsku, czyli dalgona coffee – można ją serwować w trzech wersjach: klasycznej, mrożonej oraz z kakao.
Komentarze