Aperitif o smaku lata Gourmet Foods i Fabbri z ofertą wakacyjnych koktajli Spritz
Spritz, czyli najsłynniejszy włoski aperitif od lat znajduje się na szczycie popularności musujących, lekkich koktajli alkoholowych. Gourmet Foods, polski dystrybutor marki Fabbri, przygotował w tym sezonie wyjątkową ofertę sześciu autorskich receptur, które urozmaicą kartę napojów w każdym lokalu, biorącym udział w projekcie. Przenieś namiastkę kultury słonecznej Italii do swojej restauracji i zaproponuj Gościom wyjątkowo wakacyjny smak orzeźwienia.
Spritz to jeden z najbardziej znanych alkoholowych koktajli, który ze względu na swoją lekką, orzeźwiającą formułę, bije rekordy popularności szczególnie w okresie letnim. Pierwotną wersją napoju było wino rozcieńczone wodą sodową, którą dodawano dla złagodzenia smaku trunku. Z biegiem czasu powstało jednak wiele wariacji na temat klasycznej wersji Spritz. Każda z nich, zachowując oryginalną recepturę dotyczącą proporcji wody i alkoholu, wzbogacona jest o dodatki charakterystyczne dla danego miejsca. Mnogość propozycji sprawia, że koktajl od lat pozostaje w czołówce najchętniej wybieranych napojów niskoprocentowych, trafiając w gusta miłośników zarówno wytrawnych, jak i słodkich smaków.
Gourmet Foods zaprasza restauratorów, aby dołączyli do wakacyjnego projektu, powstałego we współpracy z marką Fabbri - producentem syropów o ponad 115-letniej tradycji, które idealnie oddają śródziemnomorski smak naturalnych i aromatycznych owoców. Wszyscy, którzy dołączą do akcji, mają okazję odpowiedzieć na zmieniające się oczekiwania Gości, zaproponować Klientom alternatywną i dopasowaną do najnowszych trendów ofertę, a tym samym zwiększyć frekwencję w lokalu.
Za opracowaniem przepisów stoją eksperci marki Fabbri – Brand Ambasador Vittorio Agosti i Manager Centrum Szkoleniowego Michał Oszczyk, którzy łącząc swoją wiedzę i doświadczenie z włoską kulturą, przygotowali sześć nowych propozycji Spritz.
- Rosa Spritz - koktajl na bazie Prosecco o przyjemnym różanym smaku i aromacie, przełamanym delikatną goryczką
- Amarena Spritz - słodko-gorzki wiśniowy koktajl z dodatkiem Campari i wisienki Amarena Fabbri
- Skiwasser Spritz - o malinowym aromacie i lekko kwaskowym smaku
- Tropical Spritz - odświeżający, z nutą egzotycznej marakui i Aperolu
- Hugo Spritz - wyjątkowo lekki, z dodatkiem kwiatu czarnego bzu
- Dark Spritz - zaskakująca klasyka w czarnym wydaniu
Baza koktajlu, czyli alkohol niskoprocentowy i woda sodowa, to idealna podstawa do eksperymentowania z nowymi smakami i teksturami napoju. Jest to jeden z nielicznych drinków, który zachowuje swój oryginalny styl i charakter, pomimo zmian w klasycznej wersji przepisu - komentuje Michał Oszczyk, ekspert w dziedzinie miksologii.
Nowe warianty klasycznych napojów mogą okazać się nie tylko chwilą odprężenia po intensywnym dniu, czy pretekstem do spotkania, ale również fantastycznym sposobem na odtworzenie atmosfery włoskich ogródków restauracyjnych, które przyciągają Klientów w upalne popołudnia. Lekki, musujący i delikatnie alkoholowy koktajl idealnie sprawdzi się jako orzeźwienie niemal o każdej porze dnia!
To, co szczególnie ważne w gorącym, wakacyjnym sezonie, to łatwość przygotowania napojów idąca w parze z zaskakującym efektem końcowym. W ramach akcji restauratorzy otrzymają od Gourmet Foods gotowe receptury, wsparcie szkoleniowe oraz dedykowane menu.
Komentarze