Partner serwisu
08 marca 2021

Nowe Sucharki z dodatkiem oleju rzepakowego

Kategoria: Aktualności

Mając na uwadze dobro konsumentów i najwyższą jakość, jeden z największych producentów wyrobów piekarskich w Polsce – Mamut Polska S.A. postanowił wyeliminować olej palmowy w produkcji swoich wyrobów.

Nowe Sucharki z dodatkiem oleju rzepakowego

Obecnie trwa etap wdrażania cennego pod względem żywieniowym oleju rzepakowego w Sucharkach. Olej rzepakowy to bogactwo nienasyconych niezbędnych do funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, a także witaminy A, E i K.


Działania w oparciu o nową technologię objęły całą gamę kultowych wypieków:
•    Sucharki extra delikatesowe,
•    Sucharki bez dodatku cukrów,
•    Sucharki z mąką pełnoziarnistą,
•    Sucharki z rodzynkami.


– Proces był wieloetapowy. Najpierw postaraliśmy się o to, aby cały tłuszcz palmowy, który dodajemy do naszych produktów miał certyfikat RSPO, czyli pochodził z kontrolowanych upraw. Następnie stopniowo wymieniliśmy tłuszcz palmowy dodawany do produktów na olej rzepakowy. Działania wymagały nie tylko konieczności utrzymania niezmiennych walorów organoleptycznych, ale także korekty procesu produkcyjnego. – mówi Katarzyna Barabasz, Kierownik Działu Technologii w Mamut Polska S.A.


Warto wspomnieć, że Sucharki charakteryzują się wysokiej jakości składnikami z polskich surowców, o czym świadczy znak Produkt Polski. Dodatkowo Sucharki extra delikatesowe, bez dodatku cukrów oraz z rodzynkami wyróżniają się znakiem Poznaj Dobrą Żywność, przyznawanym wysokiej jakości produktom żywnościowym.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ