Partner serwisu
21 kwietnia 2021

Grillowanie z JBB

Kategoria: Aktualności

Wielbiciele przekąsek z rusztu na pewno nie mogą się już doczekać otwarcia nowego sezonu grillowego i zacierają ręce, spoglądając co chwilę na prognozy pogody. Ale niezależnie od aury panującej za oknem, zawsze można przyrządzić smaczne dania w domowych warunkach, w piekarniku lub na grillu elektrycznym.

Grillowanie z JBB

Czas, kiedy wybieramy ulubione produkty i marynaty na grilla, a przede wszystkim zastanawiamy się nad tym, czy wolimy mniej lub bardziej przypieczone, zbliża się wielkimi krokami. Na liczbę propozycji grillowych przysmaków nie możemy narzekać – my wybraliśmy dla Was kilka przepisów, które nie tylko są proste w przygotowaniu, ale stanowią miłą odmianę dla typowej kiełbasy posypanej przyprawą.

W góralskim stylu

Kto nie lubi grillowanych oscypków, niech pierwszy rzuci kamieniem! Oczywiście można je zjeść w tradycyjny sposób, obficie polane konfiturą żurawinową. Aby oscypek nie czuł się samotny na grillu, dodaliśmy mu mundurek w postaci plastra soczystego boczku:

Grillowane oscypki z boczkiem
Składniki:
- oscypki
- plastry boczku JBB
- żurawina
- świeże zioła

Sposób przygotowania:
1. Oscypki zawiń w cienkie plastry boczku i grilluj z obu stron.
2. Podawaj z żurawiną i świeżymi ziołami.

Jeśli jednak szukacie nowych połączeń smaków, przygotowaliśmy dla Was sałatkową wersję podania tego smacznego sera:

Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą
Składniki:
- kiełbasa grillowa wędzona JBB
- mieszanka sałat
- roszponka
- oscypek
- uprażony słonecznik

Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na sos wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
2. Kiełbasę pokrój w grubsze plastry i zgrilluj razem z oscypkiem.
3. Do miski wrzuć mix sałat, roszponkę, zgrillowaną kiełbasę i pokrojonego zgrillowanego oscypka.
4. Wierzch sałatki polej sosem i posyp uprażonym słonecznikiem.

Cuda na patyku

Pisząc o grillowych inspiracjach, nie sposób pominąć szaszłyków – po pierwsze przygotowujemy je z różnych składników, które tworzą smaczną kompozycję, a po drugie są bardzo praktyczne w jedzeniu – właściwie można je spożywać prosto z grilla, bez użycia sztućców. W naszym menu również nie mogło ich zabraknąć. Patyki w dłoń i lecimy nabijać!

Szaszłyki z warzywami
Składniki:
- kiełbasa śląska JBB
- papryka czerwona
- mała cukinia
- pieczarki
- bakłażan
- 3 łyżki ketchupu
- szczypta papryki ostrej
- pół łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę i cukinię pokrój w grubsze talarki, a pieczarki, bakłażana i paprykę w mniejsze kawałki.
2. Ketchup wymieszaj dokładnie z przyprawami. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną kiełbasę.
3. Kolejno nadziewaj składniki na patyczki do szaszłyków.
4. Gotowe szaszłyki grilluj około 15 minut na tacce aluminiowej (lub w piekarniku) na rozgrzanym grillu.


Mamy mnóstwo pomysłów na pyszne i proste w przygotowaniu potrawy, nie tylko na grilla, ale też inne okazje lub święta. Więcej inspiracji można znaleźć na naszej stronie z przepisami https://przepisy.jbb.pl/category/grillowe/
Smacznego grilla!

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ