Spadek krajowej produkcji cukru
Warunki atmosferyczne w okresie wczesnej wiosny 2020 r. nie sprzyjały wschodom i wzrostowi roślin buraka cukrowego.
![Spadek krajowej produkcji cukru Spadek krajowej produkcji cukru](Resources/ar/84001/84151/16191566935f7c74.jpg)
Poprawa warunków wilgotnościowych od połowy maja do końca sierpnia 2020 r. sprzyjała wegetacji buraków cukrowych. Rośliny nadrabiały zaległości, tworząc wyjątkowo obfite ulistnienie. Intensywne opady deszczu we wrześniu i w październiku minionego roku doprowadziły do nadmiernego uwilgotnienia gleby na plantacjach buraka, a także do lokalnych podtopień.
Warunki wilgotnościowe gleby w końcowym etapie wegetacji spowodowały przyrost masy korzeni buraków cukrowych, ale także zmniejszenie się polaryzacji oraz utrudniony zbiór. W 2020 r. zbiory buraków cukrowych zostały ocenione przez GUS w granicy 14,5 mln ton, a więc to więcej o 5% od otrzymanych w roku poprzednim. W okresie pierwszych sześciu miesięcy sezonu 2020/2021 produkcja cukru w Polsce ukształtowała się na poziomie niższym niż przed rokiem.
Według danych od września 2020 r. do lutego 2021 r. w Polsce wytworzono w sumie 1,9 mln ton cukru, co oznacza obniżkę roczną o 5,7%. Zgodnie ze wstępnymi danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa łączna produkcja cukru w Polsce w omawianym czasie wyniesie 1 987 tys. ton w odniesieniu do 2 066 tys. ton w poprzednim sezonie
Komentarze