Partner serwisu
13 lipca 2021

Przewodnik, jak zostać koneserem kawy

Kategoria: Aktualności

Prawdopodobnie, jak wielu ludzi na świecie, tak i ty potrzebujesz filiżanki kawy z rana, ale jak sprawić, aby zwykłą małą czarną przenieść na wyższy poziom? Jak różnią się kawowe ziarna i jak można nauczyć się zauważać te różnice? Dzięki profilom smakowym obejmującym karmel, słód, a nawet „dym”, istnieją sposoby na zawężenie tego, co najbardziej przemawia do twojego gustu. Czas przyjrzeć się różnym smakom kawy i rozszyfrować, co znajduje się w twojej filiżance.

Przewodnik, jak zostać koneserem kawy

Klasyfikacja kawy ziarnistej
Przede wszystkim, kawa ziarnista jest często klasyfikowana według pochodzenia. Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Peru to tylko niektóre z krajów, które są znane z produkcji wzorcowych ziaren kawy. Produkcja z każdego kraju, a nawet regionu może charakteryzować się różnymi cechami. Na przykład Etiopia znana jest z kawy o nutach kwiatowych i owocowych, jakby perfumowanych, a kawa z Peru jest bardziej „aksamitna” i czekoladowa.


Różne smaki, jakie może posiadać kawa, są często przedstawiane na kolorowym kole smaków, a próbowanie rozpoznania ich w swojej kawie może okazać się nie tylko ciekawe i pouczające, ale także przyjemne i zabawne. Można też zorganizować małą degustację w domu – przygotować trzy lub cztery rodzaje różnych ziaren kawy, zaprosić znajomych i próbować wraz z nimi odkrywać i nazywać różne posmaki, próbować określić, który z nich najlepiej trafia w gust danej osoby. Coś akurat na deszczowy dzień. Próba rozszyfrowania profilu smakowego każdej opcji - bez patrzenia na torebkę - to genialny sposób, aby nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat kawy, ale także dowiedzieć się, co naprawdę lubisz, bez uprzedzeń ze strony producenta.

Kawę ziarnistą dzieli się na różne kategorie, choć oczywiście w ramach każdej kategorii są jeszcze pochodne. Najpopularniejsze gatunki kawy to Robusta i Arabica. Pierwsza ma większą zawartość kofeiny, ale mniej wartości smakowych i zapachowych, dlatego bardzo rzadko występuje w czystej formie, a przeważnie w mieszankach, jako „wzmacniający” dodatek do aromatycznej arabiki.


Konsumpcja kawy
Kolejnym aspektem, z którym należy się uporać, jest sposób picia kawy. Kuszące jest trzymanie się zawsze tej samej, wypróbowanej metody serwowania, ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego? Latte to miękka, aksamitna uczta, prawie jak deser. Jedwabiście miękka mleczna pianka łaczy się tu ze świeżo zaparzonym espresso, tworząc coś delikatnego. Z drugiej strony Americano czy Lungo zapewnia smak kawy bez zafałszowań - w napoju wystarczająco „długim”, aby cieszyć się nim powoli.

Włochy są kolebką ekspresu do kawy i stamtąd pochodzą podstawowe rodzaje kawowych napojów, które możemy dziś zamawiać w kawiarniach. Włosi piją espresso jeszcze przed śniadaniem, a często capuccino piją nawet zamiast śniadania. Ogólnie zasada jest taka, że kawy mleczne pija się tam tylko rano do 11.00, a po południu - espresso. Nie zdziw się więc, że jeśli zamówisz w kawiarni cappucino na poobiedni deser, to może to zostać przyjęte z nutką zdziwienia. Kultura kawy w tym kraju oznacza, że Włosi nawet nie siadają przy stoliku, tylko piją espresso przy barze na stojąco, a następnie szybko wracają do swoich obowiązków.  

Podobnie jest w przypadku koneserów kawy. Wielu rozpoczyna swój dzień od mocno zaparzonej speciality z Etiopii, pokrytej pianką, a nawet posypanej czekoladą. To z pewnością czyni poranek wyjątkowym. Natomiast po obiedzie raczej dominuje espresso z ciemniej palonych ziaren, z posmakami karmelu lub kakao.


Parzenie kawy
Różne rodzaje kawy są lepsze, gdy zaprza się je w określony sposób, różnymi metodami. Z klasycznego ekspresu do kawy otrzymamy pyszne espresso z warstwą cremy, czyli kawowej pianki na powierzchni. Kolejną zaletą tej opcji jest to, że kawa jest przygotowywana przez osobę znającą się na rzeczy, często kogoś, kto jest bardzo dumny ze zdobytych umiejętności, które doskonalił przez długą praktykę. Barista jest spacjalistą. Jest to zawód, który polega na dokładnej znajomości tematu i przygotowywaniu kawy najwyższej jakości.

Niestety, w typowej kuchni trudno byłoby umieścić w pełni profesonalny ekspres do kawy, ale na szczęście jest wiele innych metod przygotowywania pysznej kawy. Wygodni mogą zaopatrzyć się w domowy ekspres automatyczny. Lubiący brać udziało w kawowym rytuale – w ekspres kolbowy, a miłośnicy kawy zaparzanej tradycyjnie, we French Press, drip, kawiarkę lub ekspres przelewowy. Coraz powszechniejsze stają się również cold brews, choć metoda ta wymaga pewnego przygotowania, organizacji i cierpliwości. W upalny, letni dzień posiadanie dzbanka zimnej kawy w lodówce to delikates, sposób na ochłodę i energię podczas cieszenia się słońcem.


Palenie ziaren
Palone ziarna kawy w rzeczywistości utrzymują swoje najlepsze właściwości smakowo - zapachowe przez dość krótki okres czasu, bo od jednego do trzech tygodni, co oznacza, że hurtowe zakupy paczek z supermarketu to nienajlepszy pomysł. Z tego powodu często bywa, że takie kawy po prostu smakują prawie tak samo. Dlatego kupując kawę, zwracaj uwagę na datę palenia, a po rozpakowaniu, odpowiednio przechowuj i staraj się ją zużyć jak najszybciej.


Mielenie kawy
Wreszcie, koneser kawy wie, że najlepszym sposobem na wydobycie smaku z cennych ziaren jest ich zmielenie tuż przed zaparzaniem. To prosty i efektywny sposób na uzyskanie z kawy tego, co najlepsze. Z tego powodu mielenie ziaren powinno być standardem w każdym domu, w którym konsumuje się kawę.

Gdy ziarno zostanie zmielone, szybko się utlenia. Nawet w ochronnych opakowaniach. To powoduje utratę wielu właściwości smakowych i zapachowych. Chyba zrozumiałe, jak niepożądany jest to proces. Młynki do kawy są powszechnie dostępne i to w każdym przedziale cenowym, więc naprawdę warto zaopatrzyć się w to urządzenie i nie skazywać się na kupowania kawy już zmielonej.

Podsumowanie
Jest wiele rodzajów ziaren i wiele sposobów na przygotowanie kawy, dlatego aby zostać jej koneserem, niezbędna jest pewna wiedza i możliwości spróbowania i delektowania się jak największą liczbą opcji. Jest to nie tylko ciekawe i przyjemne zajęcie, ale także pasjonujące bo świat kawy jest bardzo złożony i różnorodny, oferujący praktycznie nieskończone warianty różnych możliwości.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ