Partner serwisu
09 sierpnia 2021

Kuchnia w Twojej gastronomii – to musisz wiedzieć!

Kategoria: Agro Przemysł

Planujesz otwarcie niewielkiego bistro? A może już jesteś szczęśliwym właścicielem lokalu gastronomicznego i właśnie się urządzasz? Z myślą o Tobie opracowaliśmy krótki, rzeczowy poradnik na temat najważniejszych elementów każdej, profesjonalnej kuchni. Czy ważne jest, jaki ubiór będzie nosił kucharz i cały personel? Z kim współpracować w zakresie dostaw i jak wyposażyć obiekt? Sprawdź poniżej nasze podpowiedzi!

Kuchnia w Twojej gastronomii – to musisz wiedzieć!

Przede wszystkim ludzie!

Na dłuższą metę nie da się prowadzić baru, restauracji czy nawet niewielkiego foodtrucka w pojedynkę. Właśnie dlatego myślenie o otwarciu własnej gastronomii na samym początku powinno skupić się na ludziach – a dokładniej specjalistach, którzy zadbają o przygotowywanie posiłków czy obsługę gości. Pamiętaj, to nie zawsze muszą być osoby posiadające kierunkowe wykształcenie – czasami amatorzy gotowania mogą zaskoczyć Cię bardziej, niż najlepsi szefowie kuchni!

Kiedy uda się zebrać cały zespół, konieczne będzie dobranie dla każdego pracownika odpowiedniego ubrania firmowego (https://horecapolska.pl/odziez-gastronomiczna). Obsługa kelnerska czy barmańska powinna nosić odzież utrzymaną w tej samej tonacji kolorystycznej, a najlepszym rozwiązaniem będzie wyposażenie wszystkich w jednolite fartuchy szyte na miarę, może nawet z nazwą czy logo restauracji. Wskazane jest, by szef kuchni nosił wyróżniający się ubiór – jest on w końcu wizytówką Twojego lokalu i goście powinni móc go szybko rozpoznać.
 
Półprodukty od sprawdzonych dostawców

Bez względu na to, czy chcesz serwować gościom dania kuchni polskiej, sushi, makarony czy może same desery, zawsze stawiaj na współpracę ze sprawdzonymi dostawcami. Dbaj również o to, by każdą dostawę sprawdzić nawet dwa razy – w końcu podasz gościom potrawy przygotowane z dostarczonych półproduktów i odpowiadasz nie tylko za ich smak, ale przede wszystkim za jakość.

Jeśli masz taką możliwość, szukaj hurtowni czy producentów lokalnych, może oferujących produkty z kategorii BIO, które są uprawiane i dystrybuowane w oparciu o surowe standardy, co gwarantuje ich dłuższą przydatność do spożycia oraz prawdziwy, głęboki smak potraw gotowanych z ich użyciem.
 
Wyposażenie Twojego lokalu gastronomicznego

Udało Ci się znaleźć profesjonalną, zgraną ekipę, która zajmie się obsługą lokalu. Masz już namiary na najlepszych dostawców i świeże produkty. Teraz czeka Cię etap najcięższej pracy, ale dającej też mnóstwo satysfakcji. Mowa oczywiście o wyposażeniu Twojego lokalu gastronomicznego!

O tym, jak będzie zaaranżowane wnętrze dla gości możesz zadecydować sam lub z pomocą projektanta. Każda decyzja będzie dobra! Jeśli jednak chodzi o wyposażenie zaplecza kuchennego, należy zachować określone standardy sanitarne.

Najlepsze dla zabudowy gastronomicznej są meble wykonane ze stali nierdzewnej (https://horecapolska.pl/meble-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej). Wszelkie powierzchnie robocze, w tym blaty czy zlewozmywaki są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a przede wszystkim bez trudu zachowasz je w sterylnej czystości – mogą być zmywane, odkażane i szorowane specjalistycznymi detergentami. Są przy tym niezwykle trwałe. Na rynku znajdziesz już gotowe, spawane modele, jak i profesjonalne meble ze stali nierdzewnej. Czujesz się zainspirowany? Przejrzyj ofertę od Horecapolska.pl.

 

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ