Partner serwisu
09 grudnia 2021

W pandemii 28 proc. konsumentów żywności ekologicznej stawia na kiszonki

Kategoria: Aktualności

W pandemii wielu Polaków zaczęło bardziej dbać o zdrowie i kupować produkty spożywcze lepszej jakości. Z badania Farmy Świętokrzyskiej „Trendy w ekozakupach Polaków” wynika, że 1 na 10 konsumentów żywności ekologicznej w ostatnich miesiącach zwiększył częstotliwość takich zakupów. Z tego ponad dwie trzecie stawia na świeże owoce i warzywa, a 28 proc. na kiszonki. Na rynku zwiększa się też asortyment i dostępność kiszonych warzyw. Od dziś w Lidlu dostępne są dwa rodzaje niepasteryzowanej BIO Kapusty kiszonej od Farmy Świętokrzyskiej. Produkty można znaleźć też w sklepie internetowym firmy.

W pandemii 28 proc. konsumentów żywności ekologicznej stawia na kiszonki

- Pandemia mocno wpływa na zwyczaje zakupowe Polaków i co ważne, są to zmiany na lepsze. Dużo chętniej kupujemy certyfikowaną żywność ekologiczną. Już w pierwszym roku „covidowym” sprzedaż naszych produktów znacznie wzrosła i ten trend się utrzymuje. Z kolei kanały sprzedaży, które upodobali sobie Polacy, to przede wszystkim dyskonty i sklepy internetowe. By dalej zwiększać świadomość ekologiczną i odpowiadać na potrzeby konsumentów, produkty BIO muszą być „pod ręką”. Ważne jest również urozmaicanie asortymentu, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Hitem ostatnich miesięcy są kiszonki, dlatego do naszej oferty przedświątecznej włączyliśmy BIO Kapustę kiszoną z kminkiem - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.


Już 86 proc. Polaków przynajmniej raz na jakiś czas kupuje produkty ekologiczne – wynika z raportu Farmy Świętokrzyskiej „Trendy w ekozakupach Polaków”. Wśród nich 12 proc. przyznaje, że zwiększyło częstotliwość takich zakupów w pandemii. Stawiają głównie na BIO owoce i warzywa, ale wysoko znajdują się również kiszonki.


Niepasteryzowane kiszonki na świątecznym stole
Od dziś w Lidlu dostępne są dwa rodzaje niepasteryzowanej BIO Kapusty kiszonej od Farmy Świętokrzyskiej. Podobnie jak inne produkty firmy, pochodzą z certyfikowanej produkcji ekologicznej, nie zawierają sztucznych dodatków smakowych i konserwantów, są bezglutenowe oraz odpowiednie dla wegan i wegetarian. BIO Kapusta kiszona składa się jedynie z kapusty i soli, a smak BIO Kapusty kiszonej z kminkiem podbija dodatek przyprawy. Oba produkty są dostępne w opakowaniach 800 g. Można je kupić również w sklepie internetowym Farmy Świętokrzyskiej.


Firma od długiego czasu rozwija asortyment swoich niepasteryzowanych kiszonek. Wśród dostępnych produktów jest m.in. kapusta z jarmużem, marchewką, jabłkiem, rodzynkami, grzybami leśnymi i bakaliami z pieczarkami. Kiszonki Farmy Świętokrzyskiej wyróżnia na rynku brak procesu pasteryzacji, dzięki czemu zachowują w swoim składzie bakterie probiotyczne, które mają dobry wpływ na układ odpornościowy i pokarmowy człowieka.


Produkty Farmy Świętokrzyskiej są dostępne w sklepie internetowym biozfarmy.pl.  

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ