Partner serwisu
27 grudnia 2021

Polska myśl inżynierska znowu w cenie!

Kategoria: Aktualności

Firma Frizo Sp. z o.o. zrealizuje autorski innowacyjny projekt instalacji chłodniczej, wentylacji i osuszania  dla Zakładu Mięsnego Tarczyński S.A. w Bielsku Białej. Wartość projektu wynosi 20 mln złotych. To jeden z ciekawszych projektów lidera branży HVACR w Polsce pod kątem inżynieryjnych rozwiązań.

Polska myśl inżynierska znowu w cenie!

Dla czołowego producenta, dystrybutora i sprzedawcy wyrobów mięsnych, Frizo rozpoczyna realizację projektu instalacji: chłodniczej amoniakalnej, wentylacji oraz osuszania.


Spółka Tarczyński to jeden z potentatów na rynku wędliniarskim, szczególnie kabanosów. Przekąski mięsne marki Tarczyński spełniają najwyższe standardy żywieniowe, od lat inspirując do mądrego odżywiania, żeby zmieniać życie na lepsze, w myśl idei – JESZ LEPIEJ, ŻYJESZ LEPIEJ. Firma słynie z wdrażania innowacyjnych rozwiązań oraz nowoczesnych i przyjaznych środowisku technologii.
„To wartości bliskie Frizo, dlatego też możliwość współpracy przy rozbudowie jednego z najnowocześniejszych parków maszynowych w Europie u tak znanego i rozpoznawalnego klienta daje nam niebywałą satysfakcję biznesową”. podkreśla Sławomir Kubiczek, Prezes Zarządu Frizo.

Instalacja amoniakalna wspomagana będzie przez dwa chillery amoniakalne produkcji FRIZO o mocy 2MW.   Prace będą prowadzone na obecnie funkcjonującym zakładzie w Bielsku Białej, gdzie Frizo podda sukcesywnej wymianie istniejącą instalację freonową.
Przy opracowaniu koncepcji uwzględniono energooszczędne najwyższej jakości rozwiązania chłodnicze zużywające najmniejszą ilość energii na zniwelowanym poziomie do blisko 50%.  Wykorzystane komponenty mają za zadanie przynieść klientowi korzyści wynikające z obniżenia kosztów eksploatacyjnych, podnieść standardy bezpieczeństwa oraz  zminimalizować ilość awarii w zakładzie.

 

źródło: informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ