Partner serwisu
07 lutego 2022

Przepisy na rozgrzewkę

Kategoria: Trendy żywnościowe

Rozgrzewa, poprawia nastrój, a nawet pomaga w walce z przeziębieniem. Domowy bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy zimowy przysmak dla całej rodziny. Wystarczy dobry przepis i odrobina prawdziwego miodu z Pasiek Rodziny Sadowskich i gotowe!

Grzaniec na soku z żurawiny

Składniki:

300 ml wody

1 duża pomarańcza pokrojona w plastry

100g świeżej żurawiny

gałązka rozmarynu

2 laski cynamonu

3 gwiazdki anyżu

5 goździków

3 kulki ziela angielskiego

750 ml soku z żurawiny

2 czerwone jabłka pokrojone w plastry

60 ml Miód z cynamonem z Pasiek Rodziny Sadowskich

Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki oprócz soku z żurawiny, jabłka i miodu. Całość podgrzewać na średniej mocy palniku, aż się zagotuje. Gotować przez kolejne 10 minut, doglądając bacznie. Po tym czasie przelać całość przez sitko, a do powstałego wywaru dodać sok z żurawiny. Umieścić garnek ponownie na palniku i podgrzewać całość, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z palnika i odczekać kilka minut. Teraz dodać miód i dobrze wymieszać. Dodatkowo dla wzmocnienia korzennego smaku przed podaniem można rant każdej szklanki zamoczyć w miodzie i obtoczyć cynamonem. Dodać plastry czerwonego jabłka i gotowe!

 

 

Aromatyczny koktajl korzenny

Składniki:

400 ml mleka kokosowego

1 duża pomarańcza

1 mango

30 ml miodu z pomarańczą i goździkami z Pasiek Rodziny Sadowskich

1 łyżka masła orzechowego

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mleko kokosowe z puszki umieścić w kielichu blendera. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomarańczę i mango oraz pozostałe składniki i zmiksować. Koktajl jest gotowy, ale zmarzniętym polecamy odrobinę podgrzać go przed spożyciem.

Smacznego!

Miody są dostępne w sklepie www.pasiekisadowskich.pl.

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ