Co jeść jesienią?
Jesień to idealny czas, by wypróbować kulinarne inspiracje, które w lecie okazywały się zbyt ciężkie lub nie pasowały do panującej za oknem temperatury. Teraz natomiast stawiamy na: gorące zupy, wykwintne kremy, ciepłe napoje, pyszne pasty do pieczywa. Jesienna aura sprzyja gotowaniu i próbowaniu nowych potraw.
Coraz chłodniejsze temperatury, mniej słońca, to czynniki, które wpływają na to, że częściej sięgamy po słodkie i ciepłe potrawy. Jaki nowy przepis wprowadzisz tej jesieni do swojej kuchni? Podpowiadamy, że warto korzystać z dobroci, które oferuje nam natura, a z dodatków wybierać pełne wartości odżywczych bakalie HELIO. Z suszonych daktyli możesz stworzyć pyszne krem lub traktować je jako samodzielną przekąskę. Planujesz wieczór z Przyjaciółmi? Świetnie! Zaserwuj im mix przekąsek HELIO. Pistacje, włoskie orzechy, słonecznik, pestki dyni… Masz mnóstwo możliwości. Do tego zaserwuj przepis, który podbił nasze serca czyli wegański krem batatowy ze słonecznikowym Pesto. Przepis jest banalnie prosty i przepyszny! Mniam!
1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Migdałów pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 4 średnie bataty • 10 dag czerwonej soczewicy • 1 cebula • 5-6 ząbków czosnku • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego • 150 ml oliwy • 5-6 cm kawałek kłącza świeżego imbiru
W dużym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Włóż obraną i posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, obrany i starty imbir, kumin, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Podsmaż razem, aż cebula stanie się szklista. Dodaj opłukaną i osączoną czerwoną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę bataty. Smaż przez kilka minut, mieszając.
Bataty z soczewicą zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż bataty będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj razem 10 min. Zupę zmiksuj, dopraw solą. Przygotuj słonecznikowe pesto. Ziarna słonecznika upraż na rumiano na suchej patelni, ostudź. Z gałązek oderwij listki bazylii. Ziarna słonecznika zmiksuj razem z listkami bazylii, obranymi ząbkami czosnku oraz pozostałą oliwą. Dopraw solą.
Pesto przełóż do miseczki albo słoika. Zupę wlej na talerze. Na wierzch każdej porcji włóż łyżkę słonecznikowego pesto. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi, migdałami i pestkami dyni. Udekoruj bazylią i gotowe
Komentarze