Browar Wąsocz rozleje pierwsze piwo
Browar Wąsosz, reaktywowany 4 czerwca 2014 roku, zamknął kilka dni temu cykl produkcyjny pierwszego piwa.

Intensywna praca
W ciągu nieco ponad miesiąca działalności uwarzono już 30 warek piwa (15 razy napełniając fermentory o pojemności 70 hl każdy). Większość piw jest już w tankach leżakowych, na etapie fermentacji pozostaje English Special Bitter oraz Weizen. Pierwszy chmielony jest wyłącznie niezwykle interesującą (a niezbyt popularną) brytyjską odmianą Admiral. Drugi – pięknie pachnącą Sybillą (w ilościach tylko nieznacznie naruszających granice stylu). W leżakach znajduje się orzeźwiająca i nieco mocniej chmielona „dziewiątka” (w dalsze regiony kraju wysyłana jako „Polka Pils” w butelce niezwrotnej), niefiltrowana „dwunastka” oraz do granic możliwości (1 kg chmielu na 100 litrów piwa, w tym olbrzymia większość na zimno) AIPA.
Eksperymentalne nazwy
Nazewnictwo piw bardziej eksperymentalnych będzie nawiązywało do wąsów znanych osób, a minimalistyczne etykiety ułatwią namierzenie tych trunków w specjalistycznych sklepach na terenie całego kraju.
Źródło: Browar Wąsocz
Fot. www.facebook.com/browarwasosz